Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę

Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę

Dodano: 
Cukinia w słoiku
Cukinia w słoiku Źródło: Pixabay / congerdesign
Przetwory z cukinii z roku na rok zyskują na popularności w polskich spiżarniach. Jak zrobić cukinię w oleju oraz w solance?

Cukinia jest popularna w kuchni polskiej – to jedno z 20 najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Wiele osób nie tylko jada ją w rozmaitych potrawach, ale również konserwuje w słoikach. Okazuje się, że dzięki prostym przepisom możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Jak zrobić cukinię w słoiku?

Pomysły na przetwory z cukinii

  • Cukinia w oleju

Przepis: Cukinia w oleju

Przepis na cukinię w słoiku zalaną olejem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 500 ml octu z białego wina,
  • szczypta soli,
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zielony dodatek: np. koperek
  • wyparzone słoiki

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj kawałki cukinii w wodzie z octemUmyj cukinię, usuń końcówki i pokrój w paski za pomocą obieraczki do ziemniaków.rnW międzyczasie zagotuj ocet i 500 ml wody wraz ze szczyptą soli.rnGdy ocet zacznie się gotować, dodaj cukinię i gotuj ok. 7-8 minut.rnOdcedź i pozostaw do ostygnięcia na bawełnianej ściereczce.
  2. Zapakuj w słoiki z dodatkami przyprawPrzeciśnij czosnek przez praskę lub pokrój w cienkie plasterki.rnW słoikach układaj warstwowo: cukinia, trochę czosnku, koperek.rnWlej tyle oliwy, aby pokryła całą powierzchnię słoika, a następnie zamknij.
  3. Zawekuj słoiki i odstawZamknięte słoiki gotuj przez ok. 40 minut dużym garnku z wodą.rnOdstaw słoiki na co najmniej miesiąc przed otwarciem.

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

  • Kiszona cukinia

Przepis: Kiszona cukinia

Przepis na kiszoną cukinię w słoiku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • czosnek
  • sól
  • koperek
  • liść porzeczki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • gorczyca biała
  • pieprz czarny

Cukinia – co w niej znajdziemy?

W 100 g cukinii znajduje się jedynie 21 kalorii, dlatego też warzywo idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Dodatkowo znajdziemy w niej:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę A,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • witaminę C,
  • beta-karoten,
  • witaminę PP,
  • witaminę B1
  • i wiele innych składników odżywczych.

Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, cukinia jest korzystna m.in. dla naszego serca, wzroku i układu odpornościowego. Jest także polecana diabetykom i osobom na diecie odchudzającej. Ponieważ zwiększa ona pH soku żołądkowego, wpływa również korzystnie na trawienie i minimalizuje takie objawy jak bóle żołądka i zgaga. Cukinię można spożywać w ciąży i podczas karmienia piersią.

Czytaj też:
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad