Dynia króluje jesienią w warzywniakach i na stołach. Jest tania i bardzo zdrowa. Dynia jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Jej smak doskonale podkreśli masło orzechowe, które zawiera zdrowe tłuszcze, jest źródłem żelaza, manganu, potasu czy witamin z grupy B. W towarzystwie dyni można go wykorzystać na wiele sposobów, sprawdzi się w zapiekance, koktajlach z purée dyniowego, ale my proponujemy zrobić kremową zupę z dyni z dodatkiem masła orzechowego.
Dlaczego warto jeść zupy
Zupy warzywne powinny być stałym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Są lekkostrawne i sycące, a jeśli dodasz do nich przyprawy takie jak chilli, imbir, pieprz, dodasz czosnek czy cebulę, dodatkowo rozgrzeją organizm i wzmocnią odporność. Ich jedzenie w okresie jesieni i zimy pomaga uniknąć przeziębień i infekcji. Zupy to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi porcji warzyw. Jednocześnie tego typu zupy są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sam bulion do zupy warto przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić w porcjach. Bulion z kostki wykorzystuj w ostateczności.
Przepis: Dyniowa zupa z masłem orzechowym
Rozgrzewająca i sycąca zupa na jesienne dni.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg dyni
- litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka curry, sól, pieprz, chilli
- garść prażonych pestek dyni
Sposób przygotowania
- Przygotuj dynięDynię pokrój na kawałki (dość grube plastry) i piecz w rozgrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez pół godziny.
- Ugotuj zupęNa dnie garnka rozgrzej olej. Posiekaj czosnek, cebulę, weź starty imbir i curry i wrzuć wszystko do garnka i smaż chwilę. Dodaj upieczoną dynię, po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj kilka minut.
- Przypraw i zmiksuj zupęZdejmij zupę z kuchenki. Dodaj masło orzechowe i resztę przypraw. Zmiksuj na gładko.
- Podaj zupęPrzelej gorącą zupę do misek. Posyp prażonymi pestkami dyni.
- Inne pomysły na zupęZe smakiem zupy możesz eksperymentować. Spróbuj dodać do niej mleka kokosowego. Jeśli lubisz ostre potrawy, przesmaż na oleju pokrojoną papryczkę chilli i udekoruj nią gotową zupę. Możesz ja także posypać świeżą kolendrą.