Sos pomidorowy to wszechstronny dodatek do dań. Polecamy przygotować go więcej, bo gwarantujemy, że zniknie błyskawicznie.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory są niskokaloryczne, a przy tym zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników. To przede wszystkim witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, cynk, magnez, fosfor, fluor, jod, kobalt, miedź, żelazo, potas, wapń i sód. Pomidory regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, mają dobry wpływ na serce, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Do tego wspierają odporność i działają antynowotworo. Są niezastąpione w dietach odchudzających.
Jak przygotować dobry sos pomidorowy?
Takie sosy są podstawą włoskiej, domowej kuchni. Idealnie, jeśli możesz wykorzystać do sosu świeże pomidory. Po sezonie wspieraj się dobrą passatą lub pomidorami z puszki. Możesz jeść makaron czy ryż z samym sosem, ale może on też bazą do całego dania. Możesz go podać z innymi warzywami (sprawdzą się np. brokuły, zieloną fasolkę czy cukinia), pulpetami warzywnymi lub mięsnymi, rybami i owocami morza. Możesz też eksperymentować ze smakiem, dodając więcej czosnku i ulubione przyprawy. Np. papryczkę chili, curry czy tymianek. Jeśli lubisz gładkie sosy, wystarczy, że zmiksujesz go po ugotowaniu. Sos można także zapasteryzować w słoiki.
Przepis: Sos pomidrorowy
Sos pomidorowy, który może być dodatkiem do wielu dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 2 kg obranych pomidorów lub 1 l dobrej passaty
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiCzosnek i cebulę posiekaj, marchew zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój drobno seler. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż wszystko.
- Gotuj sosDodaj pokrojone pomidory lub passatę, posiekaną pietruszkę, liście bazylii, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, jeśli robisz sos ze świeżych pomidorów. Jeśli wykorzystujesz passatę, może to być ok. 20 minut.
Czytaj też:
Zdrowy obiad zrobisz w pół godziny. Prosty przepis na zapiekankę z pomidorami