Tortille z rozmaitymi dodatkami są popularną przekąską spotykaną na wielu typach okazji. Doskonale nadają się na stół cateringowy, domowe przyjęcia, a także jako zawartość lunchboxa do pracy. Jednak czy tortilla jest zdrowa i warto ją jeść?
Tortilla to placek wyrabiany z mieszanki mąk i wody. Kupne tortille mogą zawierać dodatkowe ulepszacze smaku, konserwanty, substancje spulchniające oraz dodatkowe związki chemiczne. Na szczęście gotowa tortilla z dość krótkim składem z tyłu opakowania (nie więcej niż kilka pozycji składników) może być nadal podstawą zdrowego obiadu lub przekąski. Chcesz wykonać tego typu danie? Sprawdź przepis poniżej.
Przepis na tortillę z kurczakiem
Autorem poniższego przepisu jest restauracja Dwór Korona Karkonoszy, która prezentuje zdrową odsłonę popularnego dania – z domowym sosem oraz grillowanym kurczakiem. Taka przekąska to dobre źródło białka oraz witamin, dzięki dodatkowi sporej ilości warzyw.
Przepis: Tortille z grillowanym kurczakiem
Tortille z dodatkiem domowego sosu wypełnione kawałkami grillowaniego kurczaka i warzyw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 5
Składniki
- 5 tortilli
- 400 g piersi z kurczaka
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 1 duży ząbek czosnku
- Kilka suszonych pomidorów
- ¼ kapusty pekińskiej
- 5 łyżek majonezu
- Szczypta oregano
- Papryka wędzona
- Sól, pieprz
- 1 duży ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotuj sosW miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
- Zgrilluj kurczakaPierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki.
- Przygotuj tortilleDo osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo – ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Smacznego!
Czytaj też:
Japońska tempura – co to jest i jak ją przygotować?Czytaj też:
Ten sos pasuje i do pieczonej ryby, i do lasagne. Jest kulinarnym hitem