Kasia Wągrowska to autorka książki „Życie zero waste”, specjalistka od spraw niemarnowania żywności. Tym razem doradza, co zrobić z czerstwym chlebem.
Na początku swojego wpisu na Instagramie Kasia Wągrowska przytacza dane, według których 42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności, z kolei 49 procent z tego wyrzuconego jedzenia stanowi właśnie pieczywo. Kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść i nie mamy pomysłów, co z tym później zrobić. Tymczasem czerstwy chleb można wykorzystać na kilka sposobów, wcale nie trzeba się go pozbywać.
Co zrobić z czerstwym chlebem?
Kasia Wągrowska podaje kilka możliwości:
- Gdy wie, że kupionego chleba będzie jednak za dużo, mrozi go w zamrażarce.
- Gdy chleb zaczyna czerstwieć, robi z niego grzanki.
- Gdy pieczywo staje się jeszcze bardziej suche, kroi je na mniejsze kawałki, np. w kostkę i używa do zagęszczania zupi sosów lub przerabia je na bułkę tartą.
- Gdy chce je dłużej przechowywać, wkłada do bawełnianego worka i zawiązuje, dzięki czemu chleb nie spleśnieje.
instagramCzytaj też:
Zostało ci sporo jedzenia po świętach? Zobacz, czego nie można trzymać w lodówce
Źródło: Instagram / Kasia Ograniczam Się