Aktorka, joginka, a prywatnie mama trójki dzieci (i czwartego w drodze) na co dzień stara się umieszczać w rodzinnym menu jak najwięcej zdrowych składników. Nawet w... pizzy. Sprawdźcie, jak przygotować pizzę margheritę w całkiem zdrowej wersji.
Przepis Moniki Mrozowskiej na zdrową pizzę margheritę
Składniki:
- 100 ml ciepłej wody
- 10 g https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10325803/kupilas-za-duzo-drdrożdży
- 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
- pół łyżeczki soli
Składniki na dodatki:
- 2 mozzarelle
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Zalej drożdże ciepłą wodą, a następnie dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj do tego przesianą mąkę, a także sól i zagnieć ciasto. Odstaw na minimum 40 minut do wyrośnięcia, a następnie ponownie zagnieć. Następnie rozgrzej piekarnik do maksimum, w opcji góra-dół (u Moniki Mrozowskiej było to 250℃). Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na cienkie blaty i przełóż na blachę do pieczenia.
Przecier połącz z ziołami, solą, oliwą i cukrem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej połowę sosu na jeden z blatów znajdujących się na blasze. Dodaj kawałki porwanej mozzarelli, wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut. Podobnie postępuj z drugim blatem.
instagramCzytaj też:
Nie potrafisz zapanować nad jedzeniem? Podpowiadamy, jak się nie przejadać