Mateusz Gessler, znany właściciel restauracji, autor książek kulinarnych, juror programów poświęconych gotowaniu zaprezentował na swoim Instagramie przepis na crème brûlée. Deserem warto się delektować zwłaszcza w weekend.
Przepis na crème brûlée z limonką i tymiankiem
Składniki:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 500 ml śmietany 30%
- 1 laska wanilii
- 1 gałązka tymianku
- 1 limonka
-
100 ml likieru pomarańczowego (typu Triple sec)
Sposób przygotowania:
Wlej do garnka śmietanę, dodaj do niej rozciętą laskę wanilii, otartą skórkę z limonki, cukier, gałązkę tymianku i całość zagotuj. Następnie wymieszaj żółtka z likierem, dodaj do nich gotującą się śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki. Gorący krem przelej do kokilek i piecz w kąpieli wodnej (przy użyciu postawionego na spodzie piekarnika naczynia z wodą). Pieczenie powinno trwać około 30 minut w temperaturze 110℃. Ostudzone już crème brûlée schłodź dodatkowo w lodówce (deser smakuje najlepiej właśnie wtedy, gdy jest zimny), serwuj z gałązką tymianku i przypalonym brązowym cukrem.
instagramCzytaj też:
Kluski leniwe z twarogiem według przepisu Matuesza Gesslera. Sprawdź przepis!