Tzatziki – co to za dip i skąd pochodzi? Przepis

Tzatziki – co to za dip i skąd pochodzi? Przepis

Dodano: 
Tzatziki
TzatzikiŹródło:Shutterstock
Tzatziki to grecki dip, który świetnie smakuje do burgerów czy szaszłyków. Jak zrobić tzatziki? Okazuje się, że przepis na dip jogurtowy jest bardzo prosty!

Tzatziki to słynny grecki dip jogurtowy, który ma bardzo orzeźwiający smak. Świetnie smakuje zwłaszcza latem, gdy chętniej sięgamy po zimne przekąski.

Skąd się wziął sos tzatziki?

Tzatziki uważany jest za grecki przysmak, ale w rzeczywistości jest to dip, który znany jest we wszystkich krajach bałkańskich. Jego pochodzenie jest tureckie – na Stary Kontynent przywędrował z Imperium Osmańskiego.

Sekret tzatziki

Sekret dipu tzatziki tkwi w jego prostocie. W podstawowej wersji składa się tylko z 3 składników: jogurtu greckiego, zielonego ogórka i czosnku. Kluczem jest odpowiednie dobranie proporcji i świeżość użytych produktów – dzięki temu tzatziki ma orzeźwiający smak i kremową konsystencję.

Istnieje wiele wariacji na sos tzatziki. Niektórzy przyrządzają go z limonką, miętą, koperkiem, pieprzem, papryką. Często też jest przygotowywany z oliwkami.

Czytaj też:
Wysokobiałkowe śniadanie, czyli jakie? 7 pomysłów na wysokobiałkowe śniadania

Do czego używać dipu tzatziki?

Jogurtowy dip tzatziki świetnie smakuje do:

  • burgerów
  • szaszłyków
  • pieczonych mięs
  • warzyw
  • bagietek
  • chlebków pita

Przepis na sos tzatziki

Dip tzatziki przygotowuje się bardzo prosto.

Składniki

  • 1 duży zielony ogórek lub 2 małe
  • 200 g jogurty greckiego (1 opakowanie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • opcjonalnie sól, pieprz, świeży koperek

Przygotowanie

  1. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić do odsączenia
  2. Czosnek wycisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać
  3. Składniki wymieszać z jogurtem greckim
  4. Dodać sól, pieprz, drobno posiekany koperek
  5. Przełożyć do miseczki i polać oliwą
  6. Podawać mocno schłodzony

Wskazówki

  1. Gdy nie mamy w lodówce greckiego jogurtu, możemy wykorzystać zwykły jogurt naturalny dobrej jakości. Sos nie będzie miał jednak tak kremowej konsystencji jak przy użyciu jogurtu greckiego.
  2. W zależności od tego, do czego chcemy wykorzystać tzatziki, możemy wzbogacić go o inne zioła, m.in. natkę pietruszki, bazylię czy oregano. Taki sos sprawdzi się do chlebków pita, kotletów czy grilla.
  3. Jeśli ogórki, z których przygotowujesz sos, mają bardzo płynne gniazdo nasienne, warto je odsączyć lub odkroić i dodać do sosu tylko twardą część ogórka. Dzięki temu nie będzie wodnisty.
  4. Jeśli nie mamy w domu paski do czosnku, możemy go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Przepis na tzatziki z twarogiem

Dip tzatziki można również przygotować z białym serem twarogowym. To polska wariacja popularnego sosu.

Składniki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 60 g sera twarogowego (4 łyżki)
  • 1 pęczek szczyporku
  • 2 rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ogórek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli ma wodniste gniazdo nasienne, odkrajamy je i ścieramy tylko twardą część
  2. Rzodkiewkę i szczypior drobno siekamy
  3. Do jogurtu greckiego dodajemy twaróg, startego ogórka, posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek
  4. Całość mieszamy z majonezem, solimy i pieprzymy do smaku
  5. Przekładamy do czystej miseczki, polewamy oliwą z oliwek
  6. Podajemy schłodzony. Można udekorować szczypiorkiem, rzodkiewką lub inną zieleniną, np. natką pietruszki
  7. Opcjonalnie można dodać również oliwki
  8. Smacznego!

Czytaj też:
Ser a nietolerancja laktozy. Jakie sery można jeść przy nietolerancji laktozy?