Jak zmniejszyć kaloryczność potraw? To pytanie zadaje sobie wiele osób, marzących o utracie zbędnych kilogramów. Niektórzy, zamiast rozsądnie podejść do sprawy, w akcie desperacji bądź kierowani brakiem podstawowej wiedzy, przechodzą na jedną z najbardziej restrykcyjnych diet (np. dieta kopenhaska czy norweska), obiecujących szybką utratę nawet kilkunastu kilogramów w ciągu 2 tygodni. Niestety większość takich eksperymentów kończy się złym samopoczuciem, wilczym głodem i koniec końców – efektem jo-jo.
Dlatego zamiast robić sobie krzywdę, lepiej podejść do sprawy zdroworozsądkowo i obrać metodę małych kroczków – zmniejszyć kaloryczność potraw i wprowadzić regularną aktywność fizyczną. Dzięki tym dwóch elementom schudniemy na stałe, choć zajmie nam to nieco więcej czasu.
Proste rady, jak zmniejszyć ilość spożywanych kalorii
Oto kilka prostych rad: śmietanę zastąp jogurtem naturalnym, cukier zastąp syropem z agawy, miodem lub stewią, zamiast napojów, warto sięgnąć po wodę z cytryną, pieczywo i makarony jedz tylko pełnoziarniste. Obejrzyj wideo:
Czytaj też:
Suplementy hamujące apetyt. Czy każdy może je stosować?