Dział mięsny w większości sklepów może kryć wiele... niespodzianek. Niepokojące doniesienia na temat hodowli zwierząt rzeźnych, które pojawiły się w ostatnich miesiącach, to jedno, inną sprawą jest przechowywanie surowego mięsa. Nic dziwnego, że wielu z nas zastanawia się, jak wybrać dobrej jakości produkt i czy cena ma coś z tym wspólnego?
Pracownik Instytutu Żywienia Człowieka UPP, dietetyk dr hab. Joanna Bajerska oraz kucharz Jan Kuroń rozmawiali na temat dobrego mięsa. Jak wybrać produkt dobrej jakości? – Filet z kurczaka powinien być jasnoróżowy, a taki sam kolor powinien charakteryzować mięso wieprzowe i cielęcinę, ale pochodzące od młodych osobników – powiedziała Bajerska. Czy mięso jest drogie w Polsce? Czy cena przekłada się na jakość?
Jak wybrać dobrej jakości mięso?
-
Kolor musi być specyficzny dla gatunku, z którego to mięso zostało pozyskane. Mięso kaczki czy gęsi powinno być brązowe, a dziczyzny ciemnobrązowe. Mięso wołowe powinno natomiast być intensywnie czerwone.
-
Nie kupuj mięsa, które jest obeschnięte – najprawdopodobniej trochę już leżało na sklepowej półce.
- Zasinienie mięsa kurczaka oznacza, że zwierzę było trzymane w niekorzystnych dla niego warunkach.
Dr hab. Joanna Bajerska z Instytutu Żywienia Człowieka UPP podkreśliła w rozmowie, że dobrostan zwierząt ma ogromne przełożenie na stan mięsa. Istotna jest więc nie tylko karma, ale także warunki panujące w hodowli, sposób transportu czy uboju zwierząt.
Czytaj też:
10 sposobów na tanie zakupy spożywcze
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost