Pomidor – co w nim znajdziemy?
W 100 g pomidorów znajdziemy około 17 kalorii i całe mnóstwo wody. To dlatego pomidor zalicza się do niskokalorycznych warzyw, które sprzyjają odchudzaniu i świetnie nawadniają organizm. W pomidorach znajdziemy m.in:
-
likopen – naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który jest silnym przeciwutleniaczem,
-
beta-karoten,
-
potas – ważny minerał, który kontroluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia,
-
witaminę C – niezbędny składnik odżywczy i przeciwutleniacz,
- witaminę E,
- kwas foliowy – tak ważny dla kobiet w ciąży,
-
witaminę K – witamina niezbędna do krzepnięcia krwi.
Lista wydaje się uboga? Poczekaj aż dowiesz się, jakie właściwości prozdrowotne mają pomidory. Jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 22 kalorii, 1,5 g błonnika pokarmowego.
Zawartość witamin i związków roślinnych może się znacznie różnić między różnymi odmianami pomidorów. Na przykład pomidory koktajlowe mają wyższą zawartość beta-karotenu niż zwykłe pomidory.
Pomidor – właściwości
-
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami, ale też zapobiegają im. Witamina C jest też antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami.
-
Witamina B9 (kwas foliowy) zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu.
-
Pokarmy na bazie pomidorów, bogate w likopen i inne związki roślinne, mogą chronić przed poparzeniem słonecznym.
-
Dzięki dużej zawartości potasu pomidory regulują ciśnienie krwi.
-
Zawartość błonnika, potasu, witaminy C i choliny w pomidorach ma znaczny wpływ na zdrowie serca. Dodatkowo błonnik zapobiega cukrzycy i przyspiesza metabolizm.
-
Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Są to silne przeciwutleniacze, które, jak wykazano, chronią oczy przed uszkodzeniem wywołanym światłem, rozwojem zaćmy i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Właściwy poziom witaminy C w organizmie wspiera produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za piękną skórę i młody wygląd.
Jak przechowywać pomidory? W lodówce czy na blacie?
Jak zmienia się smak, gdy dojrzałe, zebrane pomidory przechodzą przez komercyjny łańcuch po zbiorach, a następnie są przechowywane w lodówce (7 stopni Celsjusza) lub w temperaturze pokojowej (20 stopni Celsjusza)? Naukowcy z Wydziału Jakości Produktów Roślinnych na Uniwersytecie w Getyndze przeanalizowali atrybuty związane ze smakiem w nowych szczepach pomidorów, opierając się na wiedzy specjalistycznej „panelu sensorycznego”. Panel sensoryczny składał się z doświadczonych i przeszkolonych asesorów, którzy wykorzystują swoje zmysły do postrzegania i oceny właściwości sensorycznych produktów. Między innymi panelem tym badano wyczuwalną słodycz, kwasowość i soczystość pomidorów. Nie stwierdzono istotnych różnic w smaku między dwiema opcjami przechowywania, biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach.
Istotna jest odmiana pomidorów
„Szczególnie odmiana pomidorów ma istotny wpływ na smak. Dlatego rozwój nowych odmian o atrakcyjnym smaku może być krokiem w kierunku poprawy jakości smaku pomidorów” – mówi Larissa Kanski, główna autorka badania. „Im krótszy okres przechowywania, tym lepszy smak i pokrewne atrybuty. Udało nam się jednak wykazać, że biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach, krótkotrwałe przechowywanie dojrzałych pomidorów w lodówce nie wpłynęło smak” – informuje kierownik działu profesor Elke Pawelzik.
Czytaj też:
Czy można jeść skórki od bananów?