Zastawiasz się czym zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej, żeby nie nasiąkała wilgocią i tłuszczem. Dobrym wyborem są mielone płatki owsiane. Można zmielić je samemu w domu. Jeśli chcemy, żeby panierka była bardziej chrupiąca płatki wystarczy dwukrotnie zblendować. Można użyć do tego celu płatków owsianych górskich, sprawdzą się znakomicie.
Jak przyrządzić panierkę?
Kotlety schabowe należy panierować tak samo, jak w bułce tartej. Żeby panierka lepiej się trzymała, można obtoczyć najpierw mięso w mące, a dopiero następnie w jajku wymieszanym ze zblendowanymi płatkami owsianymi. Taka panierka będzie nie tylko bardziej chrupiąca, ale też bardziej dietetyczna. Płatki owsiane nie chłoną tak tłuszczu, jak bułka tarta – tłumaczy ekspertka z portalu Prześlij Przepis. Jeśli jeszcze bardziej chcemy podkręcić smak panierki, płatki można przed użyciem podsmażyć na suchej patelni. Będą miały orzechowy posmak.
Płatki owsiane wpływają korzystnie na trawienie
Badania wskazują, że regularne spożywanie płatków owsianych zapobiega zaparciom. Jest to zasługa zawartego w nich błonnika, który pęczniejąc pod wpływem wody, sprzyja oczyszczaniu przewodu pokarmowego. Związek ten pobudza perystaltykę jelit, co ułatwia przesuwanie się resztek pokarmowych w jelicie.
Jakie inne korzyści mają płatki owsiane?
Płatki owsiane są też dobrym źródłem białka oraz węglowodanów. Uważane są za skarbnicę witamin i składników mineralnych, wśród których wyróżnia się między innymi:
- mangan,
- fosfor,
- magnez,
- miedź,
- żelazo,
- cynk,
- witaminy z grupy B (B1, B5 i B9).
Przepis: Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości sztuka
- 2 większe jajka
- niecała szklanka zblendowanych płatków owsianych
- pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
- smalec wieprzowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj mięsoPrzygotuj 4 kotlety ze schabu środkowego (po 1,5 cm grubości każdy). Przepłucz mięso pod bieżąca zimną wodą i od razu osusz ręcznikiem papierowym. Na desce kładź po kolei kotlety i ubijaj tłuczkiem do mięsa, aż rozpłaszczą się do 7 mm grubości, czyli o połowę.
- Zrób panierkęPrzygotuj dwa, głębsze talerze, dużą patelnię z grubym dnem oraz smalec. Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp zblendowane płatki owsiane. Każdy kotlet lekko posyp solą i pieprzem (możesz śmiało solić mięso przed smażeniem).
- Usmaż kotletyBardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj smalec (tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni). Kotlety pojedynczo zanurz w jajku, a następnie od razu obtocz w płatkach. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Kotlety nie powinny smażyć się dłużej niż 2 minuty na każdą stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoty kolor. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą, zwiększ moc palnika.
Czytaj też:
Kiedy i jak solić mięso? Nie popełniaj tych błędów