W tej zupie krem jest wszystko, czego potrzeba, by zjeść sycący posiłek. W warzywach strączkowych znajdziemy sporo białka. Bób dodatkowo dostarczy nam porcji wapnia, potasu i cynku oraz mnóstwa witamin, w tym A, D i E. Groszek to bogate źródło witamin z grupy B i poprawiającej wzrok luteiny. Cukinia natomiast obfituje m.in. w potas, żelazo, magnez i witaminę C. Tej ostatniej dodamy jeszcze w formie podkreślającego smak warzyw soku z cytryny. Po doprawieniu całości mamy danie wręcz idealne, bo smaczne i zdrowe.
Zielona zupa krem jest pyszna i uniwersalna
Składniki tej zupy są iście letnie — bo nawet groszek cukrowy można w wakacje znaleźć na targu — ale, dzięki mrożeniu, danie to może stać się wielosezonowe. Korzystam z tego dobrodziejstwa, ile mogę teraz, a przy okazji zabezpieczam zapasy bobu i cukinii. Wykorzystam je później, bo już dodanie większej ilości pieprzu sprawia, że zupa zmienia swój charakter i staje się bardziej rozgrzewająca.
Jak przygotować zupę krem z bobu, cukinii i zielonego groszku?
Najlepiej sięgać po nią często, bo świetnie wspiera organizm, a zrobienie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy bowiem ugotować do miękkości warzywa w bulionie, doprawić je i starannie zblendować. Prościej już się nie da.
Przepis: Zupa krem z bobu, cukinii i zielonego groszku
Przyjemna i bogata w białko zupa krem, którą zrobicie bardzo sprawnie. Będzie idealna na śniadanie, obiad i kolację
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 250 g bobu
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 250 g cukinii
- 2 średnie cebule
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebule posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Bób opłucz, zielony groszek przelej wrzątkiem, a cukinię umyj i pokrój w niezbyt grube talarki.
- Gotowanie zupy kremW dużym garnku umieść bulion, wrzuć do niego bób, groszek i cukinię. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną (10-15 minut). Garnek zdejmij z ognia. Teraz wrzuć cebulę z patelni i wlej sok z cytryny. Zblenduj zupę na gładką masę. Dopraw solą oraz pieprzem. Wrzuć posiekany koperek.
Jak podawać zieloną zupę krem?
Danie sprawdzi się jako sycący obiad, ciepła kolacja, a nawet śniadanie. Uwielbiam zaczynać dzień od miseczki ciepłego warzywnego kremu. Czasami wzbogacam go o zdrowe pestki. Do tej zielonej kompozycji idealnie pasuje słonecznik, który dodaje jej jeszcze odrobinę zdrowego tłuszczu. Jeśli chcecie, możecie zamiast niego wrzucić chrupiące grzanki.
Krem z zielonych warzyw możecie też zawsze zabielić śmietaną. Nie przesadźcie jednak z ilością, bo niskokaloryczna zupa stanie się już mniej dietetyczna i po prostu ciężka.
Czytaj też:
Zapomniana zupa znów na językach. Przepis Roberta Makłowicza to tylko 5 składnikówCzytaj też:
Z tym dodatkiem ulubiona zupa Polaków jest jeszcze smaczniejsza. Robię ją ekspresowo