Z tym dodatkiem ulubiona zupa Polaków jest jeszcze smaczniejsza. Robię ją ekspresowo

Z tym dodatkiem ulubiona zupa Polaków jest jeszcze smaczniejsza. Robię ją ekspresowo

Dodano: 
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą Źródło:Shutterstock / margouillat photo
Zupa pomidorowa cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Podajemy ją z makaronem lub ryżem, ale jest dodatek, który lepiej podkreśli bogaty smak pomidorów. Gotuje się ją ekspresowo.

Zupa pomidorowa najlepiej smakuje latem, gdy rozpoczyna się sezon na to bogate w smak umami warzywo. Nie da się jednak ukryć, że użycie świeżych produktów nieco wydłuża przygotowanie potrawy. Jeśli jednak zaopatrzymy się w dobry przecier, czas spędzony w kuchni znacznie się skróci.

Do mojej pomidorowej zamiast makaronu czy ryżu najczęściej trafia czerwona soczewica. Jest tania, zdrowa, smaczna i szybko się gotuje. Często jem talerz takiej zupy zamiast złożonego z dwóch dań obfitego obiadu. Czuję się lekko i syto, a bliscy również są zachwyceni.

Jak przygotować zupę pomidorową z czerwoną soczewicą?

W wielu domach zupa pomidorowa przyrządzana jest na rosole, często z wykorzystaniem koncentratu pomidorowego, soku czy przyrządzanego w sezonie letnim przecieru. W mojej wersji postawiłam właśnie na ten ostatni. Podgrzałam go wraz z bulionem warzywnym i odrobiną lekko podsmażonej na oleju rzepakowym marchewki. Czerwoną soczewicę ugotowałam razem z pozostałymi składnikami, oszczędzając sporo czasu. Całość doprawiłam kminem rzymskim, który nie tylko nadaje daniu przyjemnego aromatu, ale też sprawia, że potrawa staje się lżej strawna.

Przepis: Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Prosta i sycąca wersja ulubionej zupy Polaków. To naprawdę ekspresowy przepis.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchewka
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 250 g suchej czerwonej soczewicy
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSuchą czerwoną soczewicę starannie opłucz na sicie. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przyprawy rozdrobnij w młynku lub moździerzu.
  2. Gotowanie zupyNa dnie dużego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim przez 5 minut rozdrobnioną marchewkę. Następnie do garnka wlej passatę pomidorową i bulion. Doprowadź całość do wrzenia. Wsyp opłukaną soczewicę. Gotuję jeszcze przez 10-12 minut, po czym doprawiam kminem rzymskim, pieprzem i solą.

Jak podawać zupę pomidorową z czerwoną soczewicą?

Lubię, gdy moje zupy mają konsystencję kremu, więc przez rozlaniem pomidorowej z soczewicą do talerzy blenduję ją przy użyciu blendera żyrafy. Ten krok nie jest jednak konieczny, jeśli preferujecie dania z bogatą teksturą. Warto natomiast posypać pomidorówkę świeżymi ziołami tuż przed zaserwowaniem. Świetnie sprawdzi się natka pietruszki lub liście kolendry.

Dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku będzie także dodanie ulubionej śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego. Taka zupa pomidorowa będzie bardziej kremowa i jeszcze przyjemniejsza w smaku. Pamiętajcie tylko, że kaloryczność może znacznie wzrosnąć.

Czytaj też:
Ta zupa to mój przepis na szybki obiad w upalne dni. Zrobisz ją z prostych składników
Czytaj też:
Sycąca zupa z młodej kapusty w 30 minut. Tajemnica jej smaku tkwi w tym dodatku