Główny Inspektor Sanitarny publikuje w sieci materiały i ostrzeżenia dotyczące popularnych artykułów spożywczych. W jednym ze swoich najnowszych materiałów przestrzega przed spożywaniem produktów, które większość Polaków uznaje za zdrowe i bezpieczne. Chętnie raczą się nimi nie tylko dorośli, ale również dzieci i młodzież. Takie praktyki, jak zauważają eksperci, mogą przynieść bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź, czego lepiej unikać.
GIS ostrzega przed napojami „zero procent”
Napoje bezalkoholowe cieszą się śród Polaków wsporą popularnością. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że ich spożywanie może okazać się bardzo niebezpieczne. Powodów jest kilka. Po pierwsze – jak wskazuje Główny Inspektor Sanitarny – niesie za sobą zwiększone ryzyko uzależnienia. Przeprowadzone badania wskazują, że młode osoby (dzieci i młodzież), które piją na przykład piwo czy szampana „zero procent”, oswajają się z alkoholem i zaczynają traktować go jako coś „normalnego” i kojarzyć z czymś przyjemnym i relaksującym. W rezultacie chętniej sięgają po prawdziwe „napoje wyskokowe” w życiu dorosłym. Specjaliści zwracają uwagę na fakt, że w tym przypadku może również zadziałać efekt placebo.
Nawet jeśli w napoju 0% nie ma alkoholu, dziecko może czuć się dorosłe i w przyszłości chętniej sięgać po prawdziwy alkohol – czytamy w materiałach udostępnionych przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
Produkty bezalkoholowe – jak podkreśla GIS – stanowią zagrożenie nie tylko dla ludzi młodych, ale również dorosłych. Nierzadko prowadzą bowiem do „budowania” niewłaściwych nawyków oraz oswajania się z piwem jako codziennym napojem. Co więcej, u osób po leczeniu uzależnienia od alkoholu mogą działać niczym swoisty „wyzwalacz”.
Dlaczego alkohol jest niebezpieczny?
Należy podkreślić, że alkohol to trucizna i wywiera niezwykle negatywny wpływ na organizm. Przyspiesza procesy starzenia, wzmaga aktywność wolnych rodników, osłabia odporność i nasila stany zapalne. Zaburza pracę wielu narządów, w tym mózgu. Poza tym uszkadza komórki i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu rozmaitych problemów zdrowotnych, w tym chorób o podłożu nowotworowym i schorzeń neurodegeneracyjnych. W efekcie sprzyja przedwczesnej śmierci.
Czytaj też:
Grecy piją tę herbatę litrami i rzadziej chorują na alzheimera. Poleca ją znany lekarzCzytaj też:
Stulatkowie o recepcie na długie życie. 9 głównych zasad