Kiedy dni robią się krótsze, a wieczory chłodniejsze, zaczynamy szukać w jedzeniu czegoś więcej niż tylko smaku. Potrzebujemy ciepła, a także odrobiny kulinarnej magii, która przywoła najlepsze wspomnienia i poprawi nastrój. Ten makaron doskonale wpisuje się w ideę „comfort food”. Jest kremowy, delikatny, a jednocześnie pełen charakteru. Potrafi zaskoczyć już od pierwszego kęsa. A wszystko za sprawą pewnego sezonowego produktu. Przysmak, który dziś chciałabym ci przedstawić, poleca dr Magdalena Cubała. Wspomniała o nim w jednym z materiałów opublikowanych w sieci. To – jak sama przyznała – jedna z jej ulubionych jesiennych potraw.
Jesienne „złoto” na talerzu, czyli makaron z sosem dyniowym
To danie jest nie tylko pyszne, ale też banalnie proste i szybkie, zwłaszcza gdy masz pod ręką gotowe purée z dyni. Jeśli nie, możesz je zrobić na własną rękę. Musisz tylko pokroić warzywo (a z botanicznego punktu widzenia owoc) na mniejsze kawałki, usunąć z nich gniazda nasienne, a następnie gotować całość do miękkości albo piec przez około 30-40 minut w 180-200 stopniach. Potem wystarczy już tylko obrać dynię ze skórki i zblendować na gładką masę.
Jeśli chcesz, możesz podać ten makaron z mięsnymi dodatkami, takimi jak na przykład boczek. Wystarczy, że podsmażysz mięso na patelni. Dodasz do niego ugotowany makaron, a całość wymieszasz z przygotowanym wcześniej sosem.
Przepis: Dyniowe spaghetti
Świetnie smakuje i syci na długo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 274 w każdej porcji
Składniki
- 180 g makaronu pełnoziarnistego
- 150 g purée z dyni
- 2 żółtka
- 40 g parmezanu
- sol, pieprz
Opcjonalnie:
- 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj makaron al dente. Następnie go odcedź. Nie wylewaj jednak wody z gotowania makaronu. Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach.
- Robienie sosuW misce wymieszaj żółtka, parmezan i przyprawy. Dodaj purée z dyni i połącz składniki w blenderze.
- Łączenie składnikówUgotowany makaron przełóż z powrotem do garnka i postaw naczynie na minimalnym ogniu. Następnie wlej dyniowy sos i wszystko szybko wymieszaj. Jeśli jego konsystencja wyda ci się zbyt gęsta, dodaj wodę z gotowania makaronu.
- Podawanie makaronuMakaron podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład tartym parmezanem.
Dlaczego warto włączyć dynię do menu?
Dynia nie tylko świetnie smakuje. Ma też wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy (A, C, E itp.) oraz minerały (między innymi potas, magnez, cynk, czy wapń). Co więcej, produkt ten zawiera mnóstwo beta-karotenu i błonnika. W efekcie wywiera niezwykle pozytywny wpływ na cały organizm.
Usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Jednocześnie zapewnia długie uczucie sytości po posiłku, obniża poziom „złego cholesterolu” i stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Poprawia również stan mikrobioty jelitowej, dzięki czemu pośrednio wzmacnia odporność. Co więcej, badania dowodzą, że błonnik odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, na przykład raka jelita grubego.
Czytaj też:
Kultowe kruche ciasteczka robię w 15 minut. Znikają szybciej, niż zdążą wystygnąćCzytaj też:
Dietetyk zdradza sekret zdrowych jelit. Zrób ten genialny koktajl z 4 składników