Masz ochotę na deser, ale brakuje ci czasu? Przygotuj ten 3-minutowy budyń czekoladowy w... mikrofalówce
Brak czasu to nie jest powód, żeby odpuścić sobie spożycie czegoś pysznego, takiego jak budyń, o którym dowiesz się za chwilę.
Budyń czekoladowy z mikrofalówki
Składniki:
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
- 1 łyżka mleka
- 40 g drobno posiekanej białej czekolady.
Sposób przygotowania:
Podziel równo 1 łyżkę kakao na dwa standardowe kubki. Dodaj 1 łyżkę syropu klonowego do każdego z kubków i wymieszaj. Odmierz mąkę, cukier puder i pozostałą 1 łyżkę kakao do średniej miski. Wbij jajko, dodaj olej i mleko. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj białą czekoladę.
Podziel mieszaninę równo pomiędzy kubki, a następnie wstaw do mikrofalówki na pełną moc (800 W) na 1 minutę i 10 sekund. Podawaj w kubkach lub wyłóż na talerze. Udekoruj śmietanką lub lodami.