3 przepisy na zdrowe i proste desery. Skosztuj ich bez poczucia winy!

3 przepisy na zdrowe i proste desery. Skosztuj ich bez poczucia winy!

Dodano: 
Zdrowy deser
Zdrowy deserŹródło:Unsplash / Brenda Godinez
Czy słowa „zdrowy” i „deser” można wypowiedzieć obok siebie? Absolutnie tak, jeśli odnajdziesz dobry przepis.

Przychodzi chwila, w której nieubłaganie mamy ochotę na deser. Wyjścia są dwa: pójść do sklepu po wysoko przetworzone przekąski z dużą zawartością cukru lub wykonać domowy deser. Przy drugiej opcji deser może być zdrowy i nie zawierać ogromnej ilości kalorii. Zastanawiasz się, jak taki wykonać? Sprawdź nasze propozycje!

Przepisy na zdrowe desery

1. Mus czekoladowy

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady, 30 g starte na wiórki czekoladowe
  • 30 pianek marshmallows
  • szklanka śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz czekoladę, pianki i 1/2 szklanki śmietany. Wstaw do mikrofali na 2 minuty, aż pianki się stopią. Ostudź do temperatury pokojowej.
  2. Ubij pozostałą śmietanę w misce i wstaw do lodówki, aby się schłodziła.
  3. Wymieszaj schłodzoną śmietankę z masą czekoladową do całkowitego połączenia.
  4. Przełóż masę do małych miseczek. Schładzaj w lodówce co najmniej 2 godziny. Posyp wiórkami czekolady.

Czytaj też:
Czym zastąpić słodycze? Zamienniki słodyczy

Domowe lody owocowe

Składniki:

  • 1 kg dowolnych mrożonych owoców
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj owoce w blenderze. Dodaj słodzone mleko skondensowane, miód i 1/2 łyżeczki soli. Ponownie zmiksuj na mniejszych obrotach.
  2. Przenieś masę do plastikowego pudełka. Zamrażaj bez przykrycia około 4 godzin.
  3. Podaj od razu lub przykryj i pozostaw do 2 tygodni w zamrażarce.

Czytaj też:
10 produktów spożywczych o wyjątkowo długiej dacie przydatności

Ciastka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Używając miksera ubij wszystkie składniki w dużej misce, aż do całkowitego połączenia.
  3. Uformuj ciastka i wyłóż na przygotowaną blachę do pieczenia.
  4. Piecz, aż ciasteczka zaczną lekko rumienić na brzegach, 8 do 10 minut.
  5. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.

Czytaj też:
Hit TikToka: Pieczone płatki owsiane z dodatkiem czekolady. Jak je przyrządzić?