Co kawa robi z sercem? Badania są jednoznaczne
Odstawiłeś kawę w obawie przed przyspieszonym rytmem serca i skokami ciśnienia? To błąd – przekonują naukowcy. Z różnych badań, na które powołują się organizatorzy kampanii edukacyjnej Kawa i Zdrowie wynika, że jedną z najważniejszych zalet zdrowotnych czarnej kawy jest obniżanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Warto o tym przypomnieć 29 września, który jest obchodzony w wielu krajach na świecie jako Dzień Kawy.
Kawa wspiera serce i układ krążenia
Badania pokazują, że u osób regularnie pijących kawę oraz prowadzących zdrowy styl życia, ryzyko zgonu z powodu chorób serca jest nawet o 22 proc. mniejsze niż u tych, którzy nie piją jej wcale. Z różnych badań przeprowadzonych w ośrodkach naukowych na całym świecie wynika, że picie kawy nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
To jednak nie wszystko. Kawa nie tylko nie szkodzi sercu i układowi krążenia, ale umiarkowane picie tego napoju (3-5 filiżanek dziennie) może przyczynić się do ograniczenia ryzyka poważnych chorób. W przypadku badań, w których analizowano wpływ kawy na zdrowych uczestników, stwierdzono, że:
- umiarkowane spożycie kawy jest związane ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu, szczególnie w przypadku kobiet,
- wypijanie 3-5 filiżanek kawy dziennie może mieć działanie ochronne w odniesieniu do ryzyka choroby niedokrwiennej serca,
- umiarkowana konsumpcja kawy może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka migotania przedsionków.
Kawa a nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najpowszechniejszych chorób układu krążenia. Tylko w Polsce cierpi na nią blisko 10 mln. Polaków. Okazuje się, że kawa może być istotnym składnikiem diety zapobiegające nadciśnieniu. Z badań wynika, że kawa nie prowadzi do nadciśnienia. Więcej – może obniżać ryzyko wystąpienia tej choroby.
Według najnowszych badań, opublikowanych na początku 2023 roku, u osób spożywających 3 filiżanki kawy dziennie skurczowe ciśnienie krwi było niższe nawet o 9,7 mmHg, a przy 2 filiżankach – o 5,2 mmHg w porównaniu do osób, które unikały tego napoju. Jak wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, kardiolog, za ochronne działanie kawy na układ krążenia odpowiadają związki aktywne decydujące o jej aromacie i smaku, kofeina i polifenole, które wpływają przeciwzapalnie na śródbłonek tętnic.
Jaka kawa jest najzdrowsza?
Warto dodać, że wszystkie badania na temat zdrowotnych korzyści picia kawy dotyczą kawy czarnej, bez żadnych dodatków. Zalecenia mówiące o 3-5 filiżankach kawy dziennie dla zdrowia również jasno określają, że chodzi o czarną kawę. Najzdrowsze dodatki do kawy to cynamon, gorzkie kakao czy kardamon. Słodką śmietankę, smakowe syropy czy bitą śmietanę lepiej w tym przypadku odstawić i po takie dodatki sięgać jedynie okazyjnie, traktując wówczas kawę w kategorii deseru.