Z borówek i taniego sera z wiaderka robię pyszny deser. Ten przepis zasługuje na medal
Deser z borówkami poznałam już jakiś czas temu. Moja siostra chciała wtedy zacząć zdrowiej się odżywiać i poprosiła o wsparcie dietetyka. Dowiedziała się od niego, że nie musi rezygnować ze wszystkich słodyczy i dostała przepis na zdrowe ciasto z letnimi owocami. Tak jej posmakowało, że robiła je niemal non stop i każdemu chyba zdradziła przepis.
Propozycja, która na stałe już zagościła w moim letnim menu, łączy w sobie przyjemną kremowość sera, chrupkość dobrego ciasta kruchego i słodycz zdrowych sezonowych owoców. Wykonanie deseru z borówkami jest banalne, a składniki kosztują niewiele. To prawdziwy letni hit i naprawdę warto go spróbować.
Jak zrobić deser z borówkami z sera z wiaderka?
Borówki należą do moich ulubionych letnich składników. Często wrzucam je do owsianki lub zajadam z jogurtem i orzechami. Niepozorne owoce wykazują właściwości przeciwzapalne, wspierają zdrowie oczu i układu nerwowego. Zawierają też antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
Łącząc borówki z bogatym w wapń i białko serem z wiaderka oraz maślanym kruchym spodem uzyskuję znakomity deser. Do jego posłodzenia wykorzystuję erytrytol, więc kalorii smakołyk nie zawiera aż tak dużo. Zjadam jeden kawałek i już jestem syta, a ochota na podjadanie mija. Od czasu do czasu pozwalam sobie na taką chwilkę zapomnienia.
Przepis: Deser z borówkami i serem na kruchym spodzie
Prosty z i smaczny deser z serem z wiaderka i letnimi owocami na chrupiącym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g masła
- 300 g pszennej
- 100 g erytrytolu
Na masę serową z owocami:
- 800 g sera z wiaderka
- 1 jajko
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
- 140 g erytrytolu
- 500 g borówek
Sposób przygotowania
- Wykonanie spoduZimne masło posiekaj, połącz z przesianą mąką i erytrytolem. Szybko wyrób masę i wyklej nią spód formy. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia.
- Szykowanie masy serowejDo sera z wiaderka dodaj jajko, proszek budyniowy i erytrytol. Dokładnie zmiksuj. Przenieś na spód. Wyrównaj powierzchnię.
- Pieczenie deseru z borówkamiDeser posyp umytymi owocami. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piecz przez 45-50 minut.
Jak podać zdrowe ciasto?
Po upieczeniu deser z borówkami koniecznie ostudź. Przed serwowaniem najlepiej jeszcze dobrze go schłodź. Podawaj pokrojony w nieduże prostokąty. Ich wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną stopionej w kąpieli wodnej czekolady. Takie dodatki podnoszą jednak wartość kaloryczną smakołyku i staram się ich unikać. Jeśli już chcę coś urozmaicić, stawiam na wiórki gorzkiej czekolady lub listki mięty, którymi posypuję zdrowe ciasto. Te drugie nadają deserowi z borówkami przyjemnej odświeżającej nuty.