Sernik na zimno jest jednym z moich ulubionych deserów w letnie dni. Nie wymaga wiele pracy, a jednocześnie syci, świetnie smakuje i dodaje energii. Poza tym nie idzie w boczki. To świetna propozycja dla osób na diecie, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Co więcej, można go przygotować na wiele różnych sposobów i bez trudu dostosować pierwotny przepis do swoich potrzeb oraz preferencji smakowych.
Jak zrobić dietetyczny sernik bez pieczenia?
Głównym składnikiem tego sernika na zimno jest masa z twarogu i jogurtu naturalnego typu greckiego. Spód tworzą ciasteczka owsiane, a zwieńczeniem całego deseru jest sos wiśniowy. Możecie go jednak z powodzeniem zastąpić innym dodatkiem, na przykład pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady, cynamonem, kakao albo świeżymi owocami, na przykład borówkami, pokrojonymi bananami, truskawkami itp. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Przepis: Sernik bez pieczenia
To idealny deser na letnie dni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 200 g ciasteczek owsianych
- 6 łyżek twarogu sernikowego
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasteczek owsianychPrzełóżcie ciasteczka owsiane do zamykanego woreczka i „przeprasujcie” je kilka razy wałkiem. Możecie też rozdrobnić ciasteczka w blenderze.
- Robienie masy serowejWymieszajcie twaróg z jogurtem i cukrem pudrem.
- Układanie deseruNa dno niewielkich słoiczków lub pucharków połóżcie warstwę płatków owsianych. Potem masę serowo-jogurtową. Całość udekorujcie ulubionymi dodatkami Świetnie sprawdzi się sos wiśniowy. Możecie wykorzystać też ulubione owoce, pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe itp.
- Chłodzenie deseruSernik wstawcie do lodówki na minimum godzinę.
Wskazówka: Ciasteczka owsiane możecie zastąpić zwykłymi herbatnikami lub krakersami.
Jak zrobić sos wiśniowy do sernika na zimno?
Pół kilograma wiśni bez pestek połączcie z trzema łyżkami cukru, jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej i sokiem wiśniowym (60 ml). Owoce zasypcie cukrem i odstawić na godzinę, by puściły sok. Gotujcie całość przez 15 minut. Następnie wymieszajcie mąkę ziemniaczaną z sokiem i dodajcie do wiśni. Całość zagotujcie. Jeśli sos będzie za rzadki, możecie dodać do niego więcej mąki. Jeśli natomiast okaże się zbyt gęsty, dolejcie do mieszanki wodę. Sos należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać w lodówce.
Czytaj też:
Teściowa nauczyła mnie robić szybki „sernik z garnka”. Teraz gotuję to ciasto, zamiast piecCzytaj też:
Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia