Dietetyczka poleciła mi pyszny makaron soba. Robię z niego prosty, tani i zdrowy obiad

Dodano:
Makaron soba z kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / Alman Narmaeva
Makaron soba to ciekawy w smaku i bardzo cenny makaron. Dietetyczka poleciła mi go w jednym z jadłospisów i od razu się z nim polubiłam. Robię z niego prosty i dość tani obiad.

Danie z makaronem soba spodoba ci się, jeśli lubisz potrawy lekko ostre, aromatycznie i jednocześnie i pozbawione zbędnych udziwnień. Dietetyczka powiedział, że mogę do niego dość często wracać, bo nie ma tu ani ciężkiego sosu, ani dużych ilości tłuszczu. Co zatem znajdziesz w tej potrawie i w samej sobie?

Jakie zalety ma makaron soba?

Soba to makaron, który wywodzi się z Japonii. Jest wytwarzany głównie z mąki gryczanej, która nadaje mu charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Świetnie zgrywa się on z wieloma warzywami i różnymi rodzajami mięs. Skład wysokiej jakości makaronu soba pociąga też za sobą takie cechy jak stosunkowo niska zawartość glutenu i spora ilość białka roślinnego, z którego organizm łatwo pozyska niezbędne aminokwasy.

Ponadto w makaronie soba znajdziesz wiele minerałów i witamin. Wśród nich wymienić można choćby magnez, żelazo czy cynk i wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B. Jedząc sobę dostarczysz sobie też całkiem solidnej porcji regulującego trawienie i wydłużającego uczucie sytości błonnika.

Ważnymi zaletami soby są jeszcze dość krótki czas gotowania i lekkostrawność. Powodów, by tego makaronu nie wykorzystać, w zasadzie chyba nie ma. Kupując produkt, upewnij się tylko, że zawiera przewagę mąki gryczanej i włącz czym prędzej do diety. Podpowiem ci jak to zrobić, bazując na wiedzy pozyskanej od mojej dietetyczki.

Jak zrobić danie z makaronem soba?

Do makaronu soba lubię dodawać sezonowe warzywa i delikatne mięso. Często jest to pierś z kurczaka, którą kroją na kawałki i grilluję po krótki zamarynowaniu w mających azjatyckie korzenie dodatkach. Tak też będzie w tym przepisie, a warzywny dodatek stanowić będzie bogata w witaminę C i antyoksydanty papryka. Całość okraszę jeszcze świeżym szczypiorkiem. Będzie pysznie.

Przepis: Makaron soba z kurczakiem i warzywami

Pyszne danie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
650 w każdej porcji

Składniki

Na makaron:

  • 100 g makaronu soba
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Na marynatę:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru

Na sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Podobnie potraktuj czosnek. Paprykę umyj. Potnij w paseczki, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Makaron soba ugotuj według instrukcji.
  2. Marynowanie mięsaImbir i czosnek włóż do miski, dodaj do nich olej rzepakowy, sos sojowy i syrop klonowy. Wrzuć kawałki kurczaka i dokładnie natrzyj marynatą. Odstaw na czas przygotowanie makaronu.
  3. Robienie dania z makaronem sobaNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim kurczaka, co jakiś czas mieszając (2-3 minuty). Nie rumień go. Wrzuć paprykę. Smaż wszystko na średnim ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Gdy papryka nabierze apetycznego połysku, wrzuć odcedzoną sobę i zalej wszystko sosem. Wymieszaj i podsmaż całość przez minutę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, jeśli uznasz, że trzeba.

Jak podawać danie z makaronem soba?

Soba, podobnie jak każdy inny makaron, nie lubi odgrzewania. Danie polecam więc zjeść „na świeżo". Możesz posypać j jeszcze sezamem, by przyjemnie chrupało i nabrało więcej aromatu.

Ja lubię jeszcze podmieniać szczypiorek na kolendrę, gdy mam taką możliwość, ale wiem, że nie każdemu taka modyfikacja będzie odpowiadała.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...