Pasta alla Norma to pyszne danie kuchni sycylijskiej, nazwą nawiązujące do bohaterki opery Belliniego. Dokładne okoliczności powstania receptury na ten włoski klasyk nie są znane, ale nie przeszkodzi to w cieszeniu się jego smakiem. Warto go zrobić zwłaszcza latem, kiedy składniki kosztują naprawdę niewiele.
Dlaczego warto się skusić na pasta alla Norma?
Włoski makaron stanowi połączenie dojrzałych w słońcu pomidorów, delikatnego bakłażana, wyrazistego czosnku, pięknie pachnących bazylii i oregano oraz lekko słonego sera ricotta salata. Smakowo to prawdziwa poezja. Jednocześnie jest to wspaniałe źródło licznych cennych składników odżywczych.
W pomidorach znajdziemy likopen, który neutralizuje wolne rodniki, normalizuje ciśnienie i obniża stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi. Najlepiej przyswaja się go ze zdrowym tłuszczem i po obróbce termicznej pomidorów, a to właśnie zrobimy, przyrządzając pasta alla Norma.
Bakłażany zawierają foliany, antocyjany, witaminę C oraz potas, wapń i magnez. Latem stanowią zatem świetne źródło związków pełniących wiele ról m.in. chroniących układ nerwowy, wspierających działanie mięśni i budujących odporność.
Wreszcie oba warzywa są źródłem regulujące trawienie błonnika, a ricotta łatwo przyswajalnego białka. Tłuszczu dodane będzie niewiele, a makaron penne dostarczy odpowiedniej ilości węglowodanów. Posiłek będzie zatem sycił na długi czas.
Jak zrobić włoskie danie pasta alla Norma?
Przyrządzanie włoskiego dania jest banalne. Wystarczy ugotować makaron, a warzywa poddusić z dodatkiem tłuszczu. Do zagęszczenia sosu, koniecznie zachowaj wodę z gotowania pasty – jest pełna skrobi, która idealnie nadaje się do tego celu. Nie dodawaj do niej tylko tłuszczu, bo sos spłynie z klusek i trudno będzie ci zjeść potrawę w prosty i przyjemny sposób.
Przepis: Pasta alla Norma
Pyszny włoski makaron z sosem z letnich warzyw i serem ricotta salata.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 555 w każdej porcji
Składniki
- 450 g makaornu penne
- 400 g bakłażana
- 400 g świeżych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g sera ricotta salata
- 1 łyżeczka oregano
- 8 listków świeżej bazylii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywBakłażana umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki i połóż na sicie lub kratce. Oprósz solą i pozostaw na 30 minut, by uwolnił soki oraz goryczkę. W międzyczasie obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je. Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Bakłażana pokrytego „rosą” wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie też pokrój w kostkę.
- Gotowanie makaronuPenne wrzuć na osolony wrzątek, zachowując proporcję 1 litr wody na 100 g makaronu. Gotuj tak długo, jak podano na opakowaniu. Zachowaj wodę.
- Robienie sosu pomidorowegoNa dnie większego garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj czosnek. Szybko przesmaż i wrzuć pomidory. Duś przez 10-15 minut.
- Składanie pasta alla NormaNa patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż na niej bakłażana. Gdy będzie rumiany, przerzuć go do sosu z pomidorów wraz z odcedzonym makaronem. Dopraw ziołami oraz solą i pieprzem. Gęstość dania ureguluj, wlewając wodę z gotowania makaronu wedle uznania. Przenieś na talerze i posyp ricottą oraz świeżą bazylią.
Jak podać włoski makaron?
Pasta alla Norma warto posypać świeżą bazylią. Możesz też skusić się na dodatkową porcję pieprzu – ja lubię sobie w ten sposób zaostrzać smak pomidorów.
Ponieważ na koniec włoskie danie posypuje się pokruszoną ricottą, dodawanie tartego parmezanu – tak częsty krok w przypadku innych makaronów z sosami – będzie już zbędne.
Jeśli nie masz sera ricotta salata możesz użyć posolonego twarogu lub klasycznej ricotty. Pierwszy ser pokrusz jak w przepisie. Drugi polecam blendować z sosem.
Czytaj też:
Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycieCzytaj też:
Bita feta, kilka prostych dodatków i warzyw to ekspresowa kolacja. Poznaj mój pyszny patent