Najlepsza owsianka ma smak moich ukochanych pralinek. Raffaello się przy niej chowa
Nie ma nic lepszego niż sycąca owsianka na śniadanie. Pozwala zacząć dzień z energią i skupić się na zadaniach. Moją ulubioną wersją jest ta z wiórkami kokosowi i migdałami, trochę przypominająca popularne pralinki Rafaello. Kiedyś mogłabym zjeść na raz całe ich opakowanie, ale teraz zastępuję je zdrowym posiłkiem inspirowanym składnikami słodyczy. Miseczka tej owsianki dostarcza niemal tyle samo przyjemności z jedzenia, a wspiera też zdrowie.
Dlaczego warto wybrać owsiankę pralinkową?
Ta owsianka to znakomite połączenie delikatnych płatków owsianych, aromatycznych wiórków kokosowych i prostego w przygotowaniu, a rozpływającego się w ustach, kremu migdałowego. W porcji słodkiej potrawy znajdziesz wszystko, co potrzebne, by dobrze zacząć dzień.
Migdały, mleko i skyr – który dodaje owsiance jeszcze więcej kremowości – dostarczą mnóstwa białka. Pewne jego ilości znajdziesz też w samych płatkach owsianych. Są one także cennym źródłem regulującego uczucie sytości błonnika. Dzięki dodatkowi wiórków kokosowych natomiast dostarczysz sobie jeszcze potrzebnego do przyswajania niektórych witamin – m.in. zawartej w kokosie witaminy E – tłuszczu.
Sycąca owsianka ma sporo kalorii, ale ma również cenne pierwiastki takie jak magnez, potas, żelazo, fosfor czy wapń. Z grona witamin znajdziesz tam nie tylko wspomnianą już witaminę E, ale też C i witaminy z grupy B. To naprawdę kompleksowy posiłek, a robi się go w chwilę. Smak również ma nieziemski.
Jak zrobić owsiankę z kokosem i migdałami?
Moja wersja sycącej owsianki zawiera gęsty krem migdałowy. Jego robienie trzeba rozpocząć dzień wcześniej i to w zasadzie jedyna trudność w przyrządzeniu tego smakołyku. Migdały muszą zmięknąć, więc zalewam je wodą wieczorem. Rano blenduję z odrobiną soli i oleju kokosowego.
Taki smakowity dodatek łączę z podgotowanymi płatkami owsianymi, skyrem i prażonymi wiórkami kokosowymi. By owsianka pralinkowa miała jeszcze ciekawszą teksturę, dodaję płatki migdałowe i świeże borówki amerykańskie. Całość prezentuje się świetnie, a ja na długo zapominam o głodzie.
Przepis: Owsianka z kokosem i migdałami
Pysza owsianka inspirowana pralinkami Rafaello
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 783 w każdej porcji
Składniki
Na owsiankę:
- 80 g płatków owsianych
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 60 g skyru
Na krem migdałowy:
- 60 g migdałów
- 160 ml wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól
Dodatkowo:
- 80 g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kremu migdałowegoMigdały zalej wodą i odstaw je na 8-12 godzin do namoczenia. Zblenduj na krem z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli.
- Gotowanie owsiankiW rondlu umieść płatki owsiane. Zalej je mlekiem i gotuj przez 3-4 minuty, by nieco zmiękły. Pod koniec dodaj syrop klonowy oraz podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe.
- Układanie owsiankiMasę owsianą połącz ze skyrem i kremem migdałowym. Gdyby była zbyt gęsta, wlej więcej mleka. Przenieś do miseczek i udekoruj płatkami migdałowymi oraz borówką amerykańską.
Inne warianty owsianki pralinkowej
Jeśli masz ochotę na lżejszą wersję owsianki, pomiń krem z migdałów. Dodaj wtedy więcej skyra, by zachować kremowy charakter potrawy i wciąż dostarczać sobie sporej ilości białka.
Bardzo rozpustną i już niezbyt zdrową wersją sycącej owsianki będzie taka z dodatkiem białej czekolady. Możesz dodać wiórki słodyczy jako posypkę lub stopić ją podczas gotowania płatków owsianych. Coś wspaniałego.