Dodaj to do placków ziemniaczanych, a będą wybitnie smaczne. To trik znajomego szefa kuchni

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: freepik/ autor: Freepik
Placki ziemniaczane to danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Zobacz, co do nich dodać, żeby smakowały naprawdę wybitnie. Większość z was ma ten produkt w swojej lodówce. 

Placki ziemniaczane to klasyczny, uwielbiany przez Polaków przysmak, który doskonale sprawdza się jako naprawdę smaczny i sycący obiad. Przyrządza się je z prostych składników – startych ziemniaków, jajka, mąki i przypraw. Wielką zaletą tej potrawy jest też to, że jest bardzo tania. Jest to więc doskonały pomysł na „budżetowy” obiad dla całej rodziny.

Patent na wybitne placki ziemniaczane

Żeby placki ziemniaczane smakowały naprawdę wybitnie, powinny być chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. Wcale nie jest łatwą sztuką przygotowanie ich właśnie w takiej wersji. Jest jednak na to prosty sposób, który zdradził mi zaprzyjaźniony szef kuchni. Chodzi o dodanie jednego, szczególnego składnika. Jest nim kwaśna śmietana. Należy dodać ją do startych ziemniaków jeszcze przed rozpoczęciem smażenia placków. Dzięki temu placki ziemniaczane wychodzą naprawdę doskonałe. Na jeden kilogram ziemniaków należy wykorzystać jedną łyżkę śmietany 18%.

Jak podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, dzięki temu każdy znajdzie najsmaczniejszą wersję dla siebie. Tradycyjnie serwuje się je „na słono” – z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub gulaszem. W ten sposób danie będzie jeszcze bardziej sycące. Niektórzy lubią jeść tę potrawę także z paprykarzem lub majonezem. Placki ziemniaczane śmiało można łączyć też z rybami, na przykład podając je na ciepło z wędzonym łososiem.

Zwolennicy słodszych wersji mogą posypać je cukrem. Ciekawym pomysłem jest również podaniem placków ziemniaczanych ze śmietaną i żurawiną. Będą wspaniale smakować także z cukrem pudrem i musem jabłkowym. Niezależnie od wersji, placki ziemniaczane zawsze smakują wyśmienicie i mają grono wiernych miłośników. Koniecznie sprawdź też, jak przygotować placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...