Ta zupa to hit! Syci, ale nie obciąża żołądka. Koniecznie wypróbuj przepis znanego wirusologa
Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski jest wirusologiem oraz mikrobiologiem. Na co dzień wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Aktywnie działa też w sieci, gdzie dzieli się swoją wiedzą na temat szczepień oraz chorób zakaźnych. Jedną z jego pasji jest gotowanie. Chętnie publikuje w mediach społecznościowych posty, w których prezentuje swoje przysmaki inspirowane kuchnią z różnych stron świata. Niedawno przedstawił swoim obserwatorom przepis na zupę rodem z Chin. Bez trudu można przygotować ją w domu. Warto to zrobić, bo ma wiele cennych właściwości, a jej bazą jest dobrze znany i lubiany produkt.
Jak zrobić zupę z przepisu wirusologa?
Przysmakiem polecanym przez dr. hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowskiego jest prosta, a zarazem sycąca zupa z kapusty pekińskiej, tofu i grzybów, znana jako Báicài dòufu tāng (白菜豆腐汤). „Stanowi ona tradycyjne lekkie zakończenie obiadu, o dużej zawartości składników odżywczych” – zauważa ekspert. Jej przyrządzenie nie jest trudnym zadaniem. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet niezbyt wprawiony kucharz.
Przepis: Chińska zupa z przepisu wirusologa
To świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- litr bulionu z kurczaka
- 8 liści kapusty pekińskiej
- 10 dag tofu
- 4 plasterki imbiru
- 4 dymki (białe części)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 grzybów shitake
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz, olej sezamowy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj białe części dymek i ząbki czosnku. Pokrój też liście kapusty, grzyby i tofu.
- Robienie zupyPodgrzej bulion. Dodaj do niego plasterki imbiru, posiekane białe części dymek posiekane 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dodaj pokrojone w kawałki białe części kapusty pekińskiej i grzyby shitake. Gotuj całość przez 4 minuty, aż białe części kapusty zmiękną. Dodaj wówczas zielone części kapusty pekińskiej oraz tofu i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
- Wykańczanie zupyW razie potrzeby doprawi całość solą, mielonym białym pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju sezamowego. Podawaj gorącą.
Rada: Grzyby shitake możesz zamienić na pieczarki.
Jakie ma właściwości kapusta pekińska?
Kapusta pekińska dostarcza organizmowi wielu cennych mikroelementów, takich jak na przykład wapń, potas czy magnez. W jej składzie znajdziemy również związki o działaniu antyoksydacyjnym. Zwalcza stany zapalne tkanek. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego. Wzmacnia odporność. Dobrze działa na układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Dzięki zawartości błonnika zapewnia długie uczucie sytości usprawnia perystaltykę jelit. Reguluje też rytm wypróżnień. Zapobiega zaparciom oraz innym dolegliwościom gastrycznym. Powinny jednak na nią uważać osoby z chorobami tarczycy.