Dieta śródziemnomorska od dawna znajduje się w czołówce diet polecanych w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia. Uwzględnia spożywanie określonych pokarmów, które aktywnie wspierają funkcjonowanie organizmu. To jedna z najlepiej zrównoważonych pod względem zawartości składników odżywczych diet, dlatego może być stosowana bez obaw o stan zdrowia.
Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą odchudzającą, jednak jej długotrwałe stosowanie przyczynia się do redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Badania dowiodły, że mieszkańcy strefy śródziemnomorskiej rzadziej zapadają na choroby serca i układu krążenia oraz żyją dłużej niż mieszkańcy większości rejonów globu. Z tego względu dieta śródziemnomorska jest często polecana przez lekarzy i dietetyków, a także cieszy się dużą popularnością wśród osób, które chcą poprawić ogólny stan swojego zdrowia.
Jakich zasad trzeba przestrzegać, stosując dietę śródziemnomorską?
Dieta śródziemnomorska to jeden z modeli żywieniowych, które uwzględniają spożywanie zdrowych, jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych. W połączeniu z aktywnością fizyczną może pomóc pozbyć się nadwagi i otyłości, bez ryzyka wystąpienia niedoborów żywieniowych. Jak podaje portal WikiHow: Dieta śródziemnomorska jest uboga w czerwone mięso, tłuszcze nasycone i cukier. Podstawą jadłospisu diety śródziemnomorskiej są m.in. tłoczona na zimno oliwa z oliwek, ryby i owoce morza, a także produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce.
Wysoka zawartość witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, a także zdrowych tłuszczów sprawiają, że stosowanie diety śródziemnomorskiej pozwala stopniowo redukować masę ciała. Nie należy spodziewać się spektakularnych rezultatów stosowania tej diety w celu odchudzania, bo nie jest to głodówka ani monodieta – średnio na diecie śródziemnomorskiej można schudnąć około 2 kg w ciągu miesiąca. Co ważne, dieta śródziemnomorska nie powoduje ciągłego uczucia głodu, spadku energii i nieprzyjemnych objawów np. bólu głowy, które pojawiają się podczas stosowania bardzo niskokalorycznych diet.
W czym tkwi sekret diety śródziemnomorskiej?
Sekretem diety śródziemnomorskiej jest m.in. bogata w kwasy Omega oliwa z oliwek oraz oleje tłoczone z orzechów. Wysoka zawartość pełnych zbóż m.in. w postaci makaronów, pieczywa pełnoziarnistego oraz brązowego ryżu, ułatwia trawienie, a także przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu organizm może efektywniej spalać zbędną tkankę tłuszczową. Warzywa i owoce, które podobnie jak pełne ziarna są źródłem błonnika, stanowią cenne uzupełnienie diety w witaminy i minerały. Mieszkańcy strefy śródziemnomorskiej spożywają do posiłków bogate w przeciwutleniacze wino, jednak nie należy przesadzać z jego ilością – jedna lampka w zupełności wystarczy.
W diecie śródziemnomorskiej nie ma miejsca na czerwone mięso. Białko zwierzęce dostarczają do naszego organizmu ryby, owoce morza i chudy drób oraz niskotłuszczowy nabiał. Warto pamiętać o ograniczeniu smażenia, dzięki czemu potrawy będą mniej kaloryczne, a także lekkostrawne.
Dieta śródziemnomorska – zasady w pigułce
- Komponuj codzienne menu z ryb, owoców morza, chudego mięsa drobiowego, chudego nabiału, produktów pełnoziarnistych, a także warzyw i owoców.
- Zastąp inne tłuszcze wysokiej jakości oliwą z oliwek.
- Włącz do diety orzechy, nasiona i pestki.
- Przyprawiaj potrawy świeżymi i suszonymi ziołami.
- Ogranicz spożycie cukru rafinowanego i słodzików, a także zrezygnuj z produktów wysoko przetworzonych.
Czytaj też:
Czy dieta pomoże chorym na endometriozę? Pacjentka: „Łykałam lawę z wulkanu”Czytaj też:
Jak jeść i co jeść, żeby żyć dłużej? Na właściwy wybór nigdy nie jest za późno