Witamina C
Jest bardzo silnym antyoksydantem, który skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi nie tylko za szybsze starzenie się organizmu, ale także wiele procesów zapalnych w organizmie.
Zioła
Liść czernicy obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi i zmniejsza stężenie glukozy. Liść brzozy dzięki zawartości betuliny, białego barwnika, obniża stężenie lipidów we krwi. Zwiększa także wrażliwość na insulinę. Wyciąg z morwy białej reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając jego nagłym skokom. Rdest japoński dzięki zawartości resweratrolu pomaga zapobiec rozwojowi insulinooporności, utrzymując poziom cukru we krwi w normie.
Zamienniki cukru
Erytrytol, jeden z najzdrowszych naturalnych słodzików, może być stosowany przez diabetyków. Mimo słodkawego smaku nie jest kaloryczny i nie powoduje nagłego skoku glukozy we krwi. Ksylitol natomiast zawiera o 40 proc. mniej kalorii niż zwykły cukier i ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Ashwagandha
Korzeń jednego z najbardziej znanych ziół w ajurwedzie. Korzystnie wpływa na witalność organizmu w przypadkach osłabienia, wyczerpania i zmęczenia, dodając energii i poprawiając koncentrację. Bardzo przydatna dla osób, które chcą zmienić swój styl życia i więcej się ruszać.
Spirulina
Rodzaj mikroalg, które aż w 60 proc. składają się z białka, będącego ważnym elementem diety odchudzającej (daje uczucie sytości przez długi czas). Ponadto zawiera cenne witaminy z grupy B, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ nerwowy i metabolizm. Spirulina wzmacnia odporność i redukuje uczucie zmęczenia.
Witamina D
Niski poziom witaminy D jest związany zarówno z niewydolnością nerek, jak i serca, dwoma głównymi powikłaniami cukrzycy. Witamina D wzmacnia również kości i zęby oraz poprawia działanie insuliny.
Czytaj też:
Cukrzyca nie pyta o wiek. Ale o styl życia – już tak