Latem trudno odmówić sobie lodów. Ta przepyszna przekąska kusi nas w każdym sklepie i kawiarni. Lody dają orzeźwienie w upalny dzień i rewelacyjnie smakują. Niestety, bardzo często dostarczają też mnóstwa kalorii. O ile kupując lody w sklepie możemy przeczytać ich skład i zapoznać się z tabelą wartości odżywczych, tak lody z automatu czy sprzedawane na kulki kupujemy w ciemno.
Zdaniem niektórych jedzenie lodów może ułatwiać utratę wagi, jednak mit diety lodowej już obaliliśmy tutaj:
Czytaj też:
Dieta lodowa. Czy można schudnąć, jedząc lody?
Miłośnicy lodów nie muszą jednak ich sobie odmawiać. Pamiętajmy, że przysmak ten można z powodzeniem przyrządzić w domu. Sprawdź np. prosty przepis na zdrowe lody z awokado.
Zwolennicy tradycyjnych smaków też mogą przyrządzić coś dla siebie. Istotne jest bowiem to, jakich produktów użyjemy do zrobienia lodowej przekąski. Najprościej będzie zamrozić lodowy sok, ale po co iść na łatwiznę?
W kuchni programu Dzień dobry TVN Beata Kartowicz pokazała, jak zrobić pyszne lody, które ochłodzą upalne dni. Jak stworzyć przysmak bez cukru? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać:
Czytaj też:
Płaski brzuch bez ćwiczeń? Te napoje spalają tkankę tłuszczową