Miłośnicy kawy z zamiłowaniem do ciemnej czekolady mają teraz naukowe wyjaśnienie, dlaczego te dwie rzeczy są idealnie dopasowane. Badanie z Uniwersytetu w Aarhus pokazuje, że kawa sprawia, że jesteś bardziej wrażliwy na słodycz.
W badaniu 156 osób badanych miało zmysł węchu i smaku przed i po wypiciu kawy. Naukowcy nie znaleźli żadnych zmian w węchu, ale stwierdzili, że wpłynęło to na zmysł smaku.
„Kiedy ludzie byli testowani po wypiciu kawy, stali się bardziej wrażliwi na słodycz i mniej wrażliwi na gorycz” – mówi profesor nadzwyczajny z Uniwersytetu Aarhus Alexander Wieck Fjældstad, który był zaangażowany w przeprowadzenie badania.
Aby wykluczyć możliwość, że kofeina w kawie może być czynnikiem, naukowcy powtórzyli eksperyment z kawą bezkofeinową. Z tym samym rezultatem.
Łatwo odczuwamy słodycz i gorycz
„Prawdopodobnie niektóre gorzkie substancje zawarte w kawie dają taki efekt”, mówi Alexander Wieck Fjældstad.
„Może to wyjaśniać, że jeśli lubisz kawę ciemnej czekolady przy kawie, jej smak jest znacznie łagodniejszy, ponieważ gorycz jest lekceważona, a słodycz poprawiona” – kontynuuje.
Według naukowca badanie rzuca nieco światła na nowy aspekt naszej wiedzy o zmysłach węchu i smaku.
„Wiemy już, że nasze zmysły wpływają na siebie nawzajem, ale jest zaskoczeniem, że tak łatwo wpływa na naszą rejestrację słodyczy i goryczy”.
„Dalsze badania w tym obszarze mogą mieć znaczenie dla tego, w jaki sposób regulujemy sposób, w jaki używamy cukru i substancji słodzących jako dodatków do żywności. Lepszą wiedzę można potencjalnie wykorzystać do zmniejszenia cukru i kalorii w naszej żywności, co byłoby korzystne dla wielu grup, w tym tych z nadwagą i chorych na cukrzycę” – wyjaśnia.