Przestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się stać

Przestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się stać

Dodano: 
Kiełbasa – przetworzony produkt mięsny
Kiełbasa – przetworzony produkt mięsny Źródło: Pexels / PhotoMIX Ltd.
Chcesz zostać wegetarianinem? Nie odbędzie się to bez echa dla twojego organizmu i samopoczucia. Ale co konkretnie może się stać?

Czy kiedykolwiek myślałeś o tym, co stanie się z twoim ciałem, jeśli Odkrywają wówczas, że przynosi to wiele korzyści zdrowotnych. I chociaż może się wydawać, że w twojej diecie zabraknie wówczas poważnego źródła białka, istnieje tak naprawdę wiele innych, alternatywnych białek, po które możesz sięgnąć w przypadku niedoboru mięsa. Ponadto wiele białek roślinnych jest świetnych dla twojego organizmu! Białka roślinne są nie tylko idealne dla poprawy ogólnego metabolizmu i trawienia, ale mogą nawet chronić cię przed chorobami.

Niezależnie od tego, czy nagle zabraknie mięsa w twoim sklepie spożywczym, czy też myślisz o wyeliminowaniu mięsnych produktów z diety w ogóle, oto kilka rzeczy, które spotkają twoje ciało, kiedy przestaniesz jeść mięso.

Czytaj też:
Dieta keto dla wegetarian – na czym polega?

Skutki niejedzenia mięsa. Zaskakują!

1. Schudniesz
Badania dotyczące diety wegetariańskiej pokazały, że ci, którzy się jej podjęli, mieli średnią utratę wagi 3 kg. Jeśli budujesz posiłki z warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i fasoli, utrata masy ciała może być łatwiejsza niż w przypadku stosowania innych schematów. Ostatnie badania opublikowane w Journal of Internal Medicine wykazały, że weganizm jest lepszy od 11 innych diet stosowanych w celu utraty wagi.

2. Obniży się twój poziom cholesterolu
Oprócz utraty wagi prawdopodobnie zauważysz znaczny spadek poziomu cholesterolu. W dużym stopniu nasze geny determinują poziom cholesterolu; jednak ćwiczenia i dieta wpłyną również na poziom cholesterolu. Metaanaliza opublikowana w czasopiśmie Nutrition Reviews wykazała, że  diety roślinne są związane z niższym poziomem cholesterolu całkowitego, w tym niższym poziomem cholesterolu HDL i LDL, w porównaniu z dietami dla wszystkożerców.

3. Będziesz miał oczyszczone jelita
Jelita osoby niejedzącej mięsa będą czystsze niż u osoby, która codziennie trawi mięso. Dlaczego? Większość mięsa pochodzi od zwierząt, którym podaje się hormony i antybiotyki. Następnie mięso jest traktowane konserwantami. W normalnych okolicznościach zaczyna się bardzo szybko rozkładać. Weganie i wegetarianie spożywają dużą ilość błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które utrzymują cały system w czystości.

4. Poprawi się stan twojej skóry
Osoby jedzące rośliny mają pewien naturalny blask skóry. Wielu uważa, że ​​ich trądzik, trądzik różowaty lub egzema ustępują po rezygnacji z mięsa. Przeciwutleniacze, błonnik i minerały w diecie roślinnej pomagają naszemu organizmowi w codziennej detoksykacji, przyczyniając się do zdrowszej skóry.

5. Gazy zintensyfikują się
Może się okazać, że ludzie oklaskujący twoją zmianę stylu życia robią to z bezpiecznej odległości. Nagłe zwiększenie spożycia błonnika (przez owoce, warzywa, fasolę i produkty pełnoziarniste) może spowodować uczucie gazów i wzdęć. Aby zrównoważyć ten niepożądany efekt uboczny, zaleca się przejście na dietę, która obejmie stopniowe wycofywanie mięsa i stopniowe zwiększanie ilości pokarmów o wysokiej zawartości błonnika.

6. Ograniczysz ryzyko chorób
Zakładając, że zamienisz mięso na zdrowsze alternatywy, a nie chipsy ziemniaczane i lody, zabezpieczysz się przed różnymi chorobami serca, czynnikami ryzyka chorób metabolicznych i niektórymi nowotworami. Tak wykazało badanie z 2014 r., w którym badano trzy grupy adwentystów dnia siódmego, wyznania chrześcijańskiego, których członkowie powstrzymują się od jedzenia mięsa. Te lepsze wyniki zdrowotne są po części kolejnym rezultatem spożywania większej ilości błonnika, który obniża poziom cholesterolu i zwiększa sytość, powodując, że ludzie jedzą mniej kalorii. Przeciwutleniacze, w które bogate są owoce i warzywa, chronią przed chorobami serca. Inne badania wykazały, że osoby jedzące mięso mają również zwiększone ryzyko dolegliwości, takich jak zapalenie wyrostka robaczkowego, przewlekłe zapalenie i choroby nerek.
Czytaj też:
Ten składnik poprawi zdrowie serca? Dobra wiadomość dla wegan