Masło orzechowe i lody to prawdziwie niebiańskie połączenie dla twoich kubków smakowych. Lody oczywiście nie są najzdrowszymi przekąskami, ale masło orzechowe ma w rzeczywistości wiele korzyści odżywczych. Tak więc lody z masłem orzechowym nie wydają się być takie złe. Jednak są bogate w kalorie, tłuszcz i cukier, co powinno zastanowić tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę.
Masło orzechowe – składniki odżywcze
Masło orzechowe jest dość zrównoważonym źródłem energii, które dostarcza wszystkich trzech makroskładników odżywczych. Porcja 100 g masła orzechowego zawiera:
- Węglowodany: 20 gramów węglowodanów (13% kalorii), z czego 6 to błonnik.
- Białko: 25 gramów białka (15% kalorii), czyli całkiem sporo w porównaniu z większością innych pokarmów roślinnych.
- Tłuszcz: 50 gramów tłuszczu, łącznie około 72% kalorii.
Czyste masło orzechowe zawiera tylko 20% węglowodanów, dzięki czemu nadaje się do diety niskowęglowodanowej.
Lody z masłem orzechowym – czy to zdrowe połączenie?
Zasadniczo żywność o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, taka jak lody, nie powinna być zbyt często spożywana. Nie jest tajemnicą, że mnóstwo badań wiąże wysokie spożycie cukru z przyrostem masy ciała. Ten przyrost masy ciała naraża wówczas na znacznie większe ryzyko wystąpienia poważniejszych schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, a nawet rak. Ponadto przegląd opublikowany w czasopiśmie Nutrients wykazał, że diety nasycone i bogate w cukier mogą w rzeczywistości zaszkodzić zdolnościom poznawczym i pamięci.
Czytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?Czytaj też:
Nie chudniesz na diecie niskowęglowodanowej? Oto 10 przyczyn zastoju wagi