Dobrze zaopatrzona spiżarnia pomaga w szybkim przygotowaniu posiłków w nagłych sytuacjach. Pozwala też ograniczyć problem marnowania żywności, który w dzisiejszym świecie przybiera coraz większych rozmiarów. Co warto trzymać na zapas?
Produkty o długiej przydatności do spożycia
1. Ryż i makaron
Według amerykańskiej Służby Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności (FSIS), ryż i makaron można przechowywać w spiżarni przez okres do dwóch lat.
2. Cukier
Cukier przechowywany w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu nie zepsuje się właściwie nigdy. Aby uzyskać najlepszą jakość, użyj go w ciągu dwóch lat.
3. Konserwy o niskiej zawartości kwasu
Konserwy mięsne, fasola, groszek, zupy lub inne warzywa mogą być przechowywane do pięciu lat. Produkty w puszkach o wysokiej kwasowości, takie jak sos pomidorowy i owoce zachowują trwałość do 18 miesięcy.
4. Woda butelkowana
Nieotwarta, komercyjnie butelkowana woda może być przechowywana przez czas nieokreślony, chociaż na jej smak mogą mieć wpływ warunki przechowywania (miejsce, temperatura i ekspozycja na światło słoneczne).
5. Sos sojowy
Nieotwarty sos sojowy może być przechowywany w spiżarni przez trzy lata lub dłużej. Po otwarciu czas przydatności znacznie się skróci. Sos sojowy może być dodatkiem do zup, sosów i makaronu.
6. Sucha fasola
Bez wątpienia jedna z najbardziej niedocenianych potraw, suszona fasola - ma przydatność do ok. dwóch lat. Może być bazą pod pożywny obiad, jest niezwykle zdrowa i sycąca.
7. Olej rzepakowy
Olej rzepakowy pozostanie świeży przez dwa lata w chłodnym, suchym miejscu. Przechowuj go w lodówce, a przydatność będzie jeszcze dłuższa.
8. Miód
Miód trzymany w chłodnym, ciemnym miejscu, przetrwa zdatny do ok. 2 lat. Nawet jeśli się skrystalizuje, będzie nadal bezpieczny do spożycia.
9. Torebki herbaty
Herbata wytrzyma w spiżarni nawet trzy lata, jeśli nie zostanie otwarta. Jednak po otwarciu pudełka mogą stać ok. 18 miesięcy.
10. Nasiona chia
Nasiona chia utrzymają się w spiżarni przez ok.1 rok. Dla optymalnej świeżości warto przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czytaj też:
6 produktów, których nigdy nie powinieneś mieć w swojej kuchni