Migdałowa granola to pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdź, jak ją przygotować

Migdałowa granola to pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdź, jak ją przygotować

Dodano: 
Granola migdałowa
Granola migdałowa Źródło:Shutterstock
Słodzona miodem łatwa domowa granola to marzenie miłośnika czekolady. Zobacz, jak prosta jest w przygotowaniu i spróbuj sam!

Niesamowicie pyszny posiłek w zasięgu ręki? Taka granola sprawdzi się doskonale, kiedy nie masz czasu rano.

Migdałowa granola – jak ją przygotować?

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka brązowego ryżu dmuchanego
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/4 szklanki nasion konopi
  • 1 łyżeczka espresso lub kawy instant
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 białko jajka ubite na pianę.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odłóż na bok.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, dmuchany ryż, migdały, kakao, nasiona konopi, espresso i sól.
  3. W małej misce wymieszaj olej, miód i wanilię na gładką masę. Dodaj do mieszanki owsianej i mieszaj gumową szpatułką, aż suche składniki zostaną pokryte płynnymi. Dodaj białko i wymieszaj aż składniki się połączą.
  4. Wyłóż masę owsianą równomierną warstwą na przygotowaną blachę do pieczenia. Piecz (w międzyczasie przemieszaj raz), aż płatki owsiane i orzechy zaczną się rumienić, czyli około 30 minut.

Czytaj też:
Owsianka to moc zdrowia! Wypróbuj najlepsze przepisy na to wyjątkowe danie
Czytaj też:
Banany pomogą ci w utracie wagi. Wystarczy wiedzieć, jak je spożywać
Czytaj też:
Musli czy granola – co lepiej wybrać na zdrowe śniadanie?