Pasztet z soczewicy to zdrowe danie, które dostarcza wielu wartości odżywczych i może pomóc ograniczyć udział mięsa w diecie. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy czy białko, dzięki czemu może stać się elementem pełnowartościowego i zdrowego posiłku.
Stanowi świetną alternatywę dla pasztetów wieprzowych, drobiowych czy z królika. Można go postawić na świątecznym stole zamiast zwykłych pasztetów, by ugościć osoby, które nie jedzą mięsa.
Czym jest pasztet z soczewicy?
Pasztet z soczewicy to pasztet, który piecze się z soczewicy i ryżu lub kaszy jaglanej. Przygotowuje się go bardzo szybko i można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaletą pasztetu z soczewicy jest jego delikatny smak, dzięki czemu można go połączyć z różnymi dodatkami, np. żurawiną, borówką, sosem śliwkowym, ćwikłą czy musztardą.
Taki pasztet świetnie nadaje się zarówno na kanapki jako smarowidło do pieczywa, jak i do przygotowania przekąsek czy farszu do klusek lub pierogów.
Co zawiera pasztet?
Pasztet z soczewicy zawiera:
-
witaminy z grupy B
- kwas foliowy
- żelazo
- magnez
- fosfor
- wapń
- witaminę K
- witaminę A
- kwas pantotenowy
Jak zrobić pasztet z soczewicy?
Przepis: Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy to zdrowa alternatywa zwykłego pasztetu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 120 godz.
- Czas gotowania
- 90 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 200
Składniki
- 400 g soczewicy (może być z puszki)
- 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 bardzo duża marchew
- 1 cebula
- 1 duże jajo
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek)
Sposób przygotowania
- Przygotuj soczewicęSoczewicę wyjmij z puszki, odsącz i włóż do garnka
- Podsmaż cebulęRozgrzej patelnię, podsmaż cebulkę ze startą na tarce marchwią
- Ugotuj kaszę jaglanąKaszę jaglaną dokładnie wypłucz w ciepłej i zimnej wodzie, a następnie ugotuj
- Wymieszaj składnikiPrzestudzoną kaszę dodaj do garnka z soczewicą. Wbij też jajo, dodaj do smaku przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj na jednolitą i mocno ubitą masę.
- Rozgrzej piekarnikPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz pasztet w opcji góra-dół przez około 80 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Czytaj też:
Nie tylko dla wegetarian. Roślinne alternatywy dla mięsa szturmują rynek