Sernik bez pieczenia to deser, który bardzo łatwo przygotować. Jest pyszny, rozpływa się w ustach i jednocześnie jest bardzo efektowny. Sprawdzi się jako przysmak na świątecznym stole.
Świąteczne desery
Boże Narodzenie kojarzy nam się z makowcem, kutią i sernikami. Warto jednak spróbować czegoś nowego i przygotować deser, który zachwyci bliskich, a który jednocześnie będzie ciekawą alternatywą dla zwykłego sernika. Może nim być sernik bez pieczenia.
Czym jest sernik bez pieczenia?
Sernik bez pieczenia to deser, który przypomina trochę sernik na zimno. Przygotowuje się go z wykorzystaniem galaretek i przechowuje w lodówce, le różni się od zwykłego sernika na zimno.
Taki sernik można przygotować na wiele sposobów. Sprawdza się zarówno w wersji z użyciem twarogu sernikowego, jak i serka mascarpone; brzoskwiń z puszki, jak i mrożonych malin lub wiśni.
Sernik z brzoskwiniami
Na świątecznym stole będzie świetnie się prezentował sernik z brzoskwiniami. Jest słodki, ale jednocześnie mocno owocowy, a brzoskwinie pięknie przełamują jego smak. Jak go zrobić?
Przepis: Sernik bez pieczenia z musem brzoskwiniowym
Sernik bez pieczenia to pomysł na szybki i pyszny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 60 godz.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 0,5 serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30 procent
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 2 łyżki żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 paczka herbatników
Sposób przygotowania
- Przygotuj tortownicęDno tortownicy wykładamy herbatnikami. Możemy je zwilżyć ciepłym mlekiem, by stały się bardziej miękkie.
- Ubij śmietankęUbijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Następnie mieszamy ją z serkiem mascarpone.
- Przygotuj galaretkę1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Dodajemy do niej 2 łyżeczki żelatyny i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy stężeje, mieszamy ją z serkiem mascarpone.
- Wyłóż masę serowąMasę serową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki.
- Zblenduj brzoskwinieBrzoskwinie blendujemy na mus. Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy do musu. Wlewamy na stężały ser i wstawiamy całość do lodówki. Gotowe!
Czytaj też:
Jak zrobić sernik z... jogurtu? Prosty przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika