Żółty owoc mocy. Czy można jeść banany codziennie?

Żółty owoc mocy. Czy można jeść banany codziennie?

Dodano: 
Banany
Banany Źródło: Pexels / Couleur
Nie bez powodu o bananach mówi się, że to owoce mocy. Dodają energii, poprawiają humor, ale nie tylko. Sprawdź, dlaczego warto jeść banany.

Banany to owoce nie tylko łatwo dostępne, ale też wszechstronne. Mogą być bazą zdrowych koktajli, ciast, placków, sałatek owocowych i różnego rodzaju deserów. Są szybkim zastrzykiem energii dla sportowców (najlepiej o tym wiedzą biegacze długodystansowi). Po banany warto sięgać każdego dnia.

Ile bananów dziennie można jeść?

Według dietetycznych zaleceń dorosły człowiek może jeść 1-2 banany dziennie. Jeden banan średniej wielkości dostarczy organizmowi:

  • 105 kalorii,
  • 27 gramów węglowodanów,
  • 3 gramy błonnika,
  • 0,3 grama tłuszczu,
  • 1 gram białka,
  • 22 proc. dziennej wartości witaminy B6,
  • 17 proc. dziennej wartości witaminy C,
  • 12 proc. dziennej wartości potasu,
  • 16 proc. dziennej wartości manganu,
  • 8 proc. dziennej wartości magnezu.

Czym różni się banan dojrzały od niedojrzałego?

Różnica jest wyczuwalna nie tylko w smaku (dojrzałe banany są słodsze), ale i w konsystencji. To jednak nie wszystko. Organizm zareaguje w inny sposób na dojrzałego banana. Jeśli jedząc banana liczysz na szybki zastrzyk energii, sięgnij po owoce dojrzałe. – Dojrzałe banany zawierają więcej czystego cukru, a ten szybciej dostaje się do krwi i błyskawicznie dostarcza energii – mówi cytowana przez Berliner Kurier Antje Gahl z Niemieckiego Towarzystwa Żywienia. Jak tłumaczy, niedojrzałe banany zawierają więcej skrobi i mniej cukru. W rezultacie niedojrzałe banany dostarczają energii wolniej, ale przez dłuższy czas (w porównaniu z owocami dojrzałymi).

Czy banany pomagają schudnąć?

Banany pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i florę bakteryjną jelit. Są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga odchudzanie i zapobiega zaparciom czy biegunkom. Ogromnym atutem bananów jest ich naturalnie słodki smak i miękka konsystencja, dzięki czemu są idealnym składnikiem wielu wypieków. Można więc znacznie zredukować ilość dosypywanego cukru poprzez dodanie do ciasta bananów. Ponadto banany są bardzo sycące, dzięki czemu w formie przekąski mogą szybko stłumić głód.

Czytaj też:
Brakuje ci energii, zmiksuj te dwa składniki. Prosty przepis na energetyczny, pożywny napój

Czytaj też:
Koktajl z pieczonych jabłek i bananów. Idealny na śniadanie!

Źródło: odzywianie.wprost.pl, Medicine Net, Berliner Kurier
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl