-
Czy jedząc czosnek, unikniemy raka? Niezwykłe właściwości małego warzywa
Można nie lubić jego ostrego smaku, ale jego właściwości prozdrowotne są niepodważalne. a tych jest wiele – redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i działa bakteriobójczo. Jest także ważnym elementem diety...
Składniki odżywczeProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Picie wody miodowej to najlepszy początek dnia! Poznaj najważniejsze korzyści wody z miodem
Woda miodowa to napój dobry dla zdrowia i urody. Ta nietypowa mikstura zyskuje na popularności. Zobacz, jakie korzyści daje picie wody z miodem i jak ją najlepiej przygotować.
ŻywienieProduktyOdchudzanie
Paulina Cywka
-
Te owoce hamują rozwój cukrzycy i chronią przed nowotworami. Jedz je codziennie
Jagody kamczackie to owoce, które mają silne właściwości prozdrowotne. Zostały wpisane na listę nutraceutyków, czyli produktów spożywczych, które łączą w sobie cechy pożywienia i środków farmaceutycznych. Badania wskazują, że hamują one...
Produkty
Monika Witkowska
-
Czy po mleku roślinnym się tyje? Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Mleka roślinne przestały już być produktem ekskluzywnym i można je kupić nawet w dyskontach. Czy to jednak dobry wybór dla osób, które się odchudzają?
OdchudzanieProdukty
-
Groźna bakteria w wędlinie z „Biedronki”. GIS wycofuje produkt
W wędlinie produkowanej dla sieci „Biedronka” wykryto bakterię powodującą listeriozę. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie
Tą kapustą zajadają się Chińczycy i traktują ją jak lekarstwo na długowieczność. Chińskie warzywo stanowi też jeden z głównych składników diety stuletniego dr Howarda Tuckera, najstarszego praktykującego neurologa na świecie. W czym tkwi...
ProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Lubisz makaron, ale nie możesz lub nie chcesz jeść glutenu? Poznaj makaron z zielonego groszku
Makaron to jedno z łatwiejszych do przyrządzenia dań. Wiele osób ze względów zdrowotnych unika jednak glutenu zawartego w zwykłym makaronie z pszenicy. Ciekawym pomysłem są makarony z roślin strączkowych w tym makaron z zielonego...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do diety
Wiele Azjatek mimo upływu lat podziwianych jest za piękną cerę. Jest to w dużej mierze zasługą odżywiania, bo to, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. Dowiedz się, jakie 3 produkty z azjatyckiej kuchni włączyć do...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Pokrzywa duszona z czosnkiem. Prosty przepis na wiosenne danie
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Warto po nią sięgać wiosną, bo to wtedy liście pokrzywy są najsmaczniejsze i pełne wartościowych składników. Co zrobić z pokrzyw? My proponujemy udusić pokrzywę z czosnkiem.
PrzepisyProdukty
-
Wspomaga pracę jelit i odtruwa organizm. Poznaj niesamowite działanie oleju marchewkowego
Olej marchewkowy z wolna zyskuje na popularności. Choć wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z jego cennych właściwości. A szkoda. Ten produkt wywiera bowiem pozytywny wpływ na organizm. I to w wielu różnych wymiarach. Zobacz, na co...
ProduktySkładniki odżywcze
Paulina Cywka
-
Najłatwiejsza szarlotka sypana z kaszą manną: chrupiąca i pyszna. Przygotujesz ją w 15 minut
Jedzenie powinno być zdrowe, ale ma też być źródłem przyjemności. Kasza manna i jabłka to produkty łatwo dostępne i tanie. Koniecznie spróbuj ekspresowej szarlotki sypanej, której zapach wypełni dom atmosferą słodyczy i bezpieczeństwa.
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Wyglądają niepozornie, ale są bardzo zdrowe. Kto powinien włączyć je do diety?
Nie wszyscy wiedzą o istnieniu tego produktu i jego prozdrowotnych właściwościach. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu, bo nie kosztuje dużo, i korzystnie działa na nasz organizm. M.in. obniża poziom złego cholesterolu oraz...
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Te składniki w jedzeniu zniszczą mózg i wątrobę. Zobacz, co ograniczyć w diecie
To, co jemy, ma wpływ na cały organizm. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Anglii, są składniki jedzenia, które prowadzą do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie. W konsekwencji prowadzić to może do uszkodzeń mózgu i wątroby....
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Nie lubisz słodkich śniadań? Postaw na zdrowe owsianki wytrawne
Owsianka kojarzy ci się ze śniadaniem na słodko? Spróbuj zrobić owsiankę wytrawną, a zakochasz się w takiej wersji zdrowego śniadania.
PrzepisyProdukty
-
Jak odżywiać się po 50. roku życia? Poznaj 5 zasad, aby żyć długo i w dobrym zdrowiu
W Polsce oczekiwana średnia długość życia wynosi 76,5 lat. Oznacza to, że osoby po 50 roku życia mają przed sobą średnio prawie 27 lat życia. Warto postarać się, aby życie to było jak najlepsze i najdłuższe, a według ekspertów zdrowe...
ŻywienieProdukty
Monika Witkowska
-
Czy wiesz, że młode liście buka są jadalne? Zrób z nich leczniczy napar albo dodaj do sałatki
Młode liście buka są jadalne i bardzo zdrowe. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jak smakują bukowe liście?
Produkty
-
Ranking najlepszych zup świata. Żurek na podium, na liście cztery zupy z Polski
Najlepsze zupy świata? Jest ranking, a w nim cztery polskie zupy. Co więcej, nasz żurek znalazł się na drugim miejscu, ustępując miejsca jedynie japońskiemu ramenowi.
ProduktyPrzepisy
-
Jak zrobić kremową zupę z pokrzyw? Pomaga na anemię, oczyszcza i świetnie smakuje
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Można ją też wykorzystać w kuchni i zrobić z niej zdrową, wiosenną zupę. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z pokrzywy.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze
-
Wartość odżywcza jajek różni się w zależności od pory roku. Kiedy jaja są najzdrowsze?
Czy wiesz, że czas znoszenia jaj ma znaczenie? Sprawdź, które jaja są zdrowsze: letnie czy może jednak zimowe.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Napar z forsycji na odporność. To ostatni dzwonek na zebranie kwiatów forsycji
Wyglądają pięknie, są delikatne w smaku i mają wiele zastosowań w kuchni. Połowa kwietnia to już ostatni dzwonek na to, aby zebrać kwiaty forsycji. Sprawdź, jak zrobić z nich wspierający odporność napój.
ProduktyPrzepisy
-
Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze rano
Picie tego soku sprawi, że poczujesz się dużo lepiej. Udowodniono, że regularnie spożywany wspomaga układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi i pomaga uregulować poziom cukru. Nazywany jest eliksirem długowieczności. Zobacz, jak go zrobić.
ProduktyPrzepisy