Niskokaloryczna cukinia (w 100 g mająca nie więcej niż 21 kcal) to istna bomba witaminowa zawierająca m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, a także sód, cynk, potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor. Ma dobry wpływ na wzrok, ułatwia odchudzanie i mogą ją jeść osoby cierpiące na cukrzycę.
Jest tak wszechstronną rośliną, że nadaje się nawet na... makaron. To jednak nie wszystko, bo bez problemu można wykorzystać ją także do pesto. Wyjaśniamy krok po kroku, w jaki sposób przygotować z niej smaczne i dosyć nietypowe danie.
Jak zrobić cukiniowe spaghetti?
Sposobów na przyrządzenie makaronu z cukinii jest wiele – w zależności od tego, jakimi narzędziami kuchennymi dysponujemy, możemy szybko stworzyć z niej „nitki” spaghetti. Jeśli nie mamy wymyślnych gadżetów pozwalających na nadanie temu warzywu bardzo cienkiego kształtu, wystarczy po prostu użyć noża i po przekrojeniu kabaczka na drobne plastry poprzekrawać go na jeszcze cieńsze paseczki doskonale smakujące na surowo (wcale nie trzeba ich gotować ani smażyć).
Przepis na pesto z cukinii
Kawałek cukinii, która pozostanie nam ze spaghetti, można wykorzystać do zrobienia aromatycznego sosu pesto. Wystarczy dodać:
- garść świeżych liści bazylii,
- 2-3 ząbki czosnku,
- garść nasion słonecznika,
- garść pestek dyni,
- kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine lub oleju lnianego,
- ewentualnie 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć),
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy ulubionymi przyprawami i... polewamy na wierzch wcześniej przygotowanego makaronu z cukinii. Smacznego!
instagramCzytaj też:
Jak zrobić wyśmienite kwiaty cukinii według przepisu Janusza Palikota?Czytaj też:
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie