Kwiaty cukinii są bardzo zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne, choć wśród Polaków nie są zbyt popularne – to błąd, bo zawierają sporo cennych składników, w tym m.in. potas, wapń, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę C. Mają właściwości odkwaszające i doskonale przyspieszają przemianę materii. Wcale nie trzeba ich smażyć w tradycyjnej tempurze.
Okazuje się, że świetnie sprawdzają się także po upieczeniu w zwykłym piekarniku. Jak to zrobić? Przedstawiamy autorską metodę polecaną przez samego Janusza Palikota.
Najprostszy sposób na przyrządzenie kwiatów cukinii. Co poleca Janusz Palikot?
Składniki:
- kwiaty cukinii,
- mascarpone,
- mięta,
- oliwa z oliwek,
- sól grubo mielona.
Kwiaty cukinii zapiekamy w piekarniku pod samymi grzałkami przez 3,5 minuty w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a zamiast je nadziewać, dodajemy osobno serek mascarpone z odrobiną mięty (można ewentualnie dodać odrobiny kurkumy).
Na koniec wszystko lekko oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie polewamy całą potrawę dobrej jakości oliwą z oliwek. Najlepiej podawać to danie z dobrze schłodzonymi trunkami – czerwonym winem lub ulubionym piwem rzemieślniczym, których produkcją zajął się ostatnio Janusz Palikot.
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywczeCzytaj też:
Cynk obniża ciśnienie! Oto jego najlepsze naturalne źródła – ściąga (nie tylko) dla nadciśnieniowców