Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczo

Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczo

Dodano: 
Wegetariańskie leczo
Wegetariańskie leczo Źródło: Shutterstock
Leczo to danie późnego lata i jesieni. A to za sprawą łatwo dostępnych wtedy warzyw, z których można je w prosty sposób przygotować.

Leczo w wersji wegetariańskiej to bardzo zdrowe i pożywne danie – składa się głównie z sezonowych warzyw, aromatycznych ziół i przypraw. Jest rozgrzewające, sycące, ale nadal lekkie dla naszego żołądka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować przygotować je w swojej kuchni. Przedstawiamy prosty i niezawodny sposób na leczo.

Wegetariańskie leczo – przepis

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 duża papryka
  • 1 cukinia
  • 3 łodygi selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta papryki w proszku
  • szczypta chilli
  • łyżeczka czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, pomidory, paprykę, cukinię i selera pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj duży garnek. Rozgrzej na dnie dwie łyżki oleju i wsyp pokrojoną cebulę.
  3. Gdy cebula się zarumieni dodaj pozostałe warzywa. Dodaj przyprawy i wymieszaj całość.
  4. Gotuj przez ok. 30 minut, aż do miękkości warzyw.
  5. Przestudzone leczo podawaj z chlebem.

* Do leczo możesz dodać także inne składniki: bakłażana, marchewkę, czerwoną fasolkę, grzyby, ulubione przyprawy.

Czytaj też:
Ten wegański ser z orzechów nerkowca sprawi, że zapomnisz o zwykłym nabiale
Czytaj też:
Cukinia podbija polskie stoły. Letni przepis na pasztet z cukinii