Domowe surówki to sposób na urozmaicenie diety i włączenie do jadłospisu zalecanych porcji warzyw. Proponujemy, aby połączyć dwa warzywa: buraki i marchewkę. W duecie stworzą nie tylko zdrowe, ale też ładne danie, ze względu na energetyczny kolor sałatki. Do tego dodaj owoc granatu i orzechy, a zwykła surówka zamieni się w danie, które możesz zaserwować także na przyjęciu.
Co daje połączenie buraka i marchewki?
Te dwa warzywa powinny być obowiązkowe w sezonowym menu na jesień i zimę. Buraki są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Z kolei marchew zawiera witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, do tego wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, jod, cynk i potas. Oba warzywa są bogate w błonnik, co sprawia, że doskonale poprawiają metabolizm i regulują pracę jelit. Jedzenie buraków i marchewki pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, wspiera pracę serca, obniża poziom cholesterolu we krwi. Oba warzywa mają także doskonały wpływ na urodę: poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a sama marchewka dodatkowo sprzyja zdrowiu wzroku.
Jak zrobić surówkę z buraka i marchewki?
Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste: wystarczy zetrzeć warzywa. Jeśli nie masz czasu na gotowanie buraków, kup już gotowe. Do surówki pasuje sos winegret. My proponujemy, aby dodać do surówki owoc granatu i orzechy włoskie, ale to nie jest jedyna możliwość. W takim zestawieniu sprawdzą się także świeże maliny (ułóż je na gotowej surówce), kawałki pomarańczy i orzechy pistacjowe.
Przepis: Surówka z buraków i marchewki
Surówka jest znakomitym dodatkiem do obiadów, ale sprawdzi się także na przyjęciach.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 ugotowane buraki
- 2 surowe marchewki
- 1/2 granatu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- sok z połowy cytryny, 3-4 łyżki oliwy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Zetrzyj warzywaUgotowane buraki i surową marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z połowy granatu wyjmij czerwone ziarenka.
- Zrób sos i uszykuj surówkęZ oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu zrób sos do surówki. Warzywa, kawałki granatu i sos wymieszaj razem w misce. Orzechy upraż na suchej patelni i posyp nimi surówkę.
Czytaj też:
Jakie owoce i warzywa jeść najlepiej w styczniu i lutym?