Przepis na surówkę z buraków i marchewki. Dwa dodatki sprawią, że będzie wyjątkowa

Przepis na surówkę z buraków i marchewki. Dwa dodatki sprawią, że będzie wyjątkowa

Dodano: 
Surówka z buraków i marchewki
Surówka z buraków i marchewkiŹródło:Shutterstock / Yancho Zapryanov
Połączenie marchewki i buraków to witaminowa bomba, ale dwa dodatkowe składniki sprawią, że ta surówka będzie pasowała zarówno do obiadu, jak i na przyjęcie.

Domowe surówki to sposób na urozmaicenie diety i włączenie do jadłospisu zalecanych porcji warzyw. Proponujemy, aby połączyć dwa warzywa: buraki i marchewkę. W duecie stworzą nie tylko zdrowe, ale też ładne danie, ze względu na energetyczny kolor sałatki. Do tego dodaj owoc granatu i orzechy, a zwykła surówka zamieni się w danie, które możesz zaserwować także na przyjęciu.

Co daje połączenie buraka i marchewki?

Te dwa warzywa powinny być obowiązkowe w sezonowym menu na jesień i zimę. Buraki są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Z kolei marchew zawiera witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, do tego wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, jod, cynk i potas. Oba warzywa są bogate w błonnik, co sprawia, że doskonale poprawiają metabolizm i regulują pracę jelit. Jedzenie buraków i marchewki pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, wspiera pracę serca, obniża poziom cholesterolu we krwi. Oba warzywa mają także doskonały wpływ na urodę: poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a sama marchewka dodatkowo sprzyja zdrowiu wzroku.

Jak zrobić surówkę z buraka i marchewki?

Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste: wystarczy zetrzeć warzywa. Jeśli nie masz czasu na gotowanie buraków, kup już gotowe. Do surówki pasuje sos winegret. My proponujemy, aby dodać do surówki owoc granatu i orzechy włoskie, ale to nie jest jedyna możliwość. W takim zestawieniu sprawdzą się także świeże maliny (ułóż je na gotowej surówce), kawałki pomarańczy i orzechy pistacjowe.

Przepis: Surówka z buraków i marchewki

Surówka jest znakomitym dodatkiem do obiadów, ale sprawdzi się także na przyjęciach.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 ugotowane buraki
  • 2 surowe marchewki
  • 1/2 granatu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny, 3-4 łyżki oliwy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zetrzyj warzywaUgotowane buraki i surową marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z połowy granatu wyjmij czerwone ziarenka.
  2. Zrób sos i uszykuj surówkęZ oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu zrób sos do surówki. Warzywa, kawałki granatu i sos wymieszaj razem w misce. Orzechy upraż na suchej patelni i posyp nimi surówkę.

Czytaj też:
Jakie owoce i warzywa jeść najlepiej w styczniu i lutym?