Jakie owoce i warzywa jeść najlepiej w styczniu i lutym?

Jakie owoce i warzywa jeść najlepiej w styczniu i lutym?

Dodano: 
Sezonowe owoce i warzywa.
Sezonowe owoce i warzywa. Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Sezonowe, świeże owoce i warzywa są najlepsze, z tym zgodzi się każdy. Podpowiadamy, po jakie owoce i warzywa najlepiej sięgać w styczniu i lutym.

Co oznacza „sezonowe” w środku zimy? Pierwsze skojarzenie wielu osób to cytrusy, i słusznie, ale nie tylko po owoce egzotyczne warto sięgać zimą. To także pełne witamin owoce i warzywa dostępne w naszym klimacie.

Zima to sezon na cytrusy

Sezon na owoce cytrusowe rozpoczyna się już w listopadzie i trwa mniej więcej do marca. Najpierw dojrzewają cytryny i mandarynki, a w grudniu pierwsze odmiany pomarańczy. Cytrusy są niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminę C, która jest silnym antyoksydantem. Także zimą warto sięgać po inne owoce egzotyczne, takie jak kiwi, ananasy, banany, ale też po awokado.

Zimą jedz jabłka, gruszki i kapustę

Jeśli chcesz jeść nie tylko sezonowo, ale i lokalnie postaw na polskie jabłka i gruszki, które odpowiednio przechowywane zachowują świeżość i dobry smak do wiosny. Podobnie warzywa takie jak kapusta, brukselka, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, seler czy buraki. Jednym z najzdrowszych zimowych warzyw jest jarmuż, który jest odporny na niskie temperatury i wytrzyma w ogrodzie nawet po pierwszych mrozach.

W styczniu sięgaj po kiszonki i mrożonki

Zima to czas, kiedy organizm potrzebuje nie tylko więcej energii, ale i wzmacniających odporność witamin i mikroelementów. Kiedy brakuje tych prosto z ogrodu czy sadu, warto sięgać po najzdrowsze przetwory, czyli kiszonki, pełne cennych składników i pomagające utrzymać kluczową dla odporności florę bakteryjną jelit. Świeże truskawki w styczniu to nie jest dobry pomysł, ale te mrożone – jak najbardziej! Mrożonki są doskonałym wyborem, aby urozmaicić zimowy jadłospis.

Jedz zioła z własnego parapetu

Jeśli masz ochotę na świeżą, zieloną pietruszkę, soczysty szczypiorek, pikantną rzeżuchę czy aromatyczne zioła – wyhoduj je na własnym parapecie. To prosty sposób, aby mieć pełne witamin dodatki do potraw pod ręką. Zioła z powodzeniem możesz dodawać do zimowych koktajli. W zimowe miesiące warto też hodować kiełki, wykorzystując m.in. nasiona słonecznika, rzodkiewki czy pszenicy.

Czytaj też:
Jakie suplementy przyjmować zimą? Bez tych witamin i mikroelementów spada odporność