Ta sałatka to pełnowartościowy posiłek. Bogata w witaminy, mikroelementy, dostarczy organizmowi potrzebnej energii. Jest wyrazista w smaku, słodkie ananasy przełamie ostrość prażonych orzeszków i siekanego szczypiorku.
Jakiego ananasa wybrać: z puszki czy świeżego?
Ananas z puszki ma jedną wielką zaletę: jest łatwiejszy w przygotowaniu. Ale jednocześnie zawiera dodatkowy cukier ze słodkiej zalewy i jest bardziej kaloryczny. Jeśli masz taką możliwość, lepiej sięgnąć po ananasa świeżego. Jest zdrowszy, ma orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w sałatce. Dodatkowo – połówkę wydrążonego ananasa możesz wykorzystać jako efektowną miseczkę do podania sałatki.
Do czego wykorzystać sałatkę z ananasa i ryżu?
Ryżowa sałatka z ananasem jest tak naprawdę samodzielnym daniem. Można ją podać na kolację, zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Ale może też być doskonałym pomysłem na sycący obiad. W tej wersji możesz podać sałatkę w towarzystwie grillowanej piersi z kurczaka, dobrej ryby albo krewetek, a w wersji wegańskiej (pomiń wtedy jajka w oryginalnym przepisie) wykorzystaj marynowane, smażone tofu albo pastę z fasoli lub ulubione kotleciki ze strączków. Sałatkę możesz też urozmaicać własnymi dodatkami: jeśli lubisz zioła, dodaj kolendrę i pietruszkę, sprawdzą się też pieczone warzywa pokrojone w kostkę (marchewka, pietruszka czy seler). Sałatkę możesz udekorować pełnymi witamin kiełkami i dodatkowo ozdobić posypując czarnym sezamem lub prażonymi pestkami dyni albo słonecznika.
Przepis: Sałatka ryżowa z ananasem
Sałatkę można podać na obiad i na kolację, podana w ananasie sprawdzi się na przyjęciach.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- torebka ugotowanego ryżu
- szklanka ananasa pokrojonego w kawałki (świeży lub z puszki)
- pół szklanki nerkowców
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki rodzynek
- pęczek szczypiorku
- mała marchewka
- ugotowane jajko
- przyprawy: curry, sos sojowy, cukier, chilli, sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiUgotowany ryż przesmaż krótko na odrobinie oliwy razem z posiekanym drobno (lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Dopraw go sosem sojowym i curry (wg uznania). Marchewkę zetrzyj na tarce, lub pokrój w drobniutką kostkę. Jajko pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Rodzynki możesz namoczyć (ale nie jest to konieczne).
- Upraż orzechyOrzechy wymieszaj z odrobiną cukru i chilli, smaż na suchej patelni, aż cukier się skarmelizuje, a orzeszki staną się lekko złote.
- Przygotuj sałatkęRyż wymieszaj z ananasem, marchewką, jajkiem, rodzynkami, posyp orzeszkami i szczypiorkiem, skrop sokiem z cytryny. Możesz podawać w misce zrobionej z połówki wydrążonego ananasa.
Czytaj też:
Sałatka z mango i awokado. Zdrowe danie, które zrobisz w 10 minut