Kremowe i łagodne awokado, a do tego soczyste i pełne charakteru mango. Wystarczy jeszcze garść rukoli, chrupiące orzechy i superzdrowa sałatka gotowa.
Dlaczego warto jeść mango?
Mango to źródło wielu witamin, m.in. A, C, K i witamin z grupy B. Zawiera także magnez, żelazo, fosfor i selen. Mango jest również pełne błonnika, a także polifenoli, czyli związków roślinnych, które działają jako doskonałe przeciwutleniacze. Jedzenie tego owocu spowalnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, sprzyja odchudzaniu i reguluje metabolizm. Mango pomaga dbać o zdrowe oczy i wzmacnia odporność.
Jak zrobić dobrą sałatkę z mango i awokado?
Mango doskonale nadaje się do sałatek. Świetnie łączy się z awokado, które jest jednym z najzdrowszych owoców, m.in. przez zawartość cennych tłuszczów. Taki duet możesz urozmaicić na wiele sposobów. W naszym przepisie dodatkami są rukola i orzechy. Ale to nie jest jedyna możliwość. Do mango i awokado można dodać także ostrą papryczkę, czerwoną cebulę, wędzonego łososia, krewetki albo kawałki pieczonego kurczaka. Potrawę można urozmaicić, dorzucając kiełki i chrupiące nasiona dyni lub słonecznika. Sprawdzą się także orzechy piniowe, niesolone pistacje czy orzechy nerkowca. Sałatkę wystarczy doprawić odrobiną oliwy i soku z cytryny.
Przepis: Sałatka z mango i awokado
Pełna witamin sałatka na każdą okazję.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 awokado
- 1 mango
- 2 garści rukoli
- 50 g orzechów włoskich
- oliwa, sok z cytryny, sól
Sposób przygotowania
- Pokrój mango i awokadoMango i awokado obierz i pokrój na kawałki. Mogą to być plasterki, albo kostka.
- Upraż orzechy, zrób sałatkęOrzechy posiekaj i praż przez chwilę na suchej patelni. Na talerzu ułóż rukolę, awokado i mango. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i posyp orzechami.
Czytaj też:
10 prostych pomysłów na zdrowe kanapki z awokado. Niektóre dodatki cię zaskoczą