Warstwową sałatkę można skomponować z różnych składników, zależnie od upodobań. Nie jest pracochłonna, a efekt zaskakuje. Zrobisz ją w niecałą godzinę. Podajemy przepis dla 6 osób.
Składniki wielowarstwowej sałatki na bazie ryżu:
- 1 filet z kurczaka,
- 100 g ryżu (1 torebka),
- kilka różyczek brokułów (ok. 200 g),
- ok. 100 g żółtego sera (najlepiej wyrazistego w smaku),
- 2-3 jajka,
- koperek do dekoracji.
Sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy np. sarepska,
- sól i pieprz do smaku.
Marynata do kurczaka
- 50 ml oliwy,
- odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- papryka słodka.
Sałatka warstwowa z ryżem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- filet wymieszać z marynatą i na chwilę odstawić, następnie usmażyć na patelni do miękkości (jak jest gruby, to można go przekroić wzdłuż na pół), potem pokroić go na małe kawałki,
- ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,
- brokuł ugotować al'dente i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki,
- ser zetrzeć na drobnej tarce,
- białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na drobnej tarce.
W misce ułożyć od dołu:
-
ryż,
- kurczaka,
- sos,
- brokuły,
- białka jajek,
- ser żółty,
- sos,
- żółtka,
- koperek.
Jakiego kurczaka wybrać – na co uważać?
Kupując kurczaka, najlepiej wybrać tego z ekologicznej hodowli. Ważne jest, aby kupować żywność, której produkcja zbliżona jest do najbardziej naturalnych metod – doradzają eksperci. Ważna jest nie tylko jakość kupowanego mięsa, ale również to, jak przygotowujesz je w domu. Staraj się gotować i smażyć mięso z kurczaka krótko. Nie straci wtedy wartościowego białko, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.
Unikaj mięsa, na którym zauważysz białe paski
Czasami zdarza się, że na piersi z kurczaka pojawiają się białe linie, umiejscowione wzdłuż mięsa. Może to oznaczać, że mięso zawiera większą ilość tłuszczu, a także świadczy o tym, że ptaki były karmione sztucznie, aby przyrost wagi był jak najszybszy. Takie mięso nie jest jednak szkodliwe dla człowieka – zapewniają eksperci.
Czytaj też:
Ukraińska sałatka winegret. Genialne połączenie buraków i kiszonej kapustyCzytaj też:
Jak wykorzystać resztki ze świąt? Przygotuj z nich dania sylwestrowe