Przepis na warstwową sałatkę. Zrobisz ją w jednej misce

Przepis na warstwową sałatkę. Zrobisz ją w jednej misce

Dodano: 
Krojenie sałatki
Krojenie sałatki Źródło: Pexels / EKATERINA BOLOVTSOVA
Nie masz pomysłu na smaczne i szybkie danie na sylwestrową imprezę? Podajemy przepis na warstwową sałatkę. Można ją przyrządzić w jednej misce. Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie!

Warstwową sałatkę można skomponować z różnych składników, zależnie od upodobań. Nie jest pracochłonna, a efekt zaskakuje. Zrobisz ją w niecałą godzinę. Podajemy przepis dla 6 osób.

Składniki wielowarstwowej sałatki na bazie ryżu:

Sos:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy np. sarepska,
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata do kurczaka

  • 50 ml oliwy,
  • odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka.

Sałatka warstwowa z ryżem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  • filet wymieszać z marynatą i na chwilę odstawić, następnie usmażyć na patelni do miękkości (jak jest gruby, to można go przekroić wzdłuż na pół), potem pokroić go na małe kawałki,
  • ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,
  • brokuł ugotować al'dente i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki,
  • ser zetrzeć na drobnej tarce,
  • białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na drobnej tarce.

W misce ułożyć od dołu:

  • ryż,
  • kurczaka,
  • sos,
  • brokuły,
  • białka jajek,
  • ser żółty,
  • sos,
  • żółtka,
  • koperek.

Jakiego kurczaka wybrać – na co uważać?

Kupując kurczaka, najlepiej wybrać tego z ekologicznej hodowli. Ważne jest, aby kupować żywność, której produkcja zbliżona jest do najbardziej naturalnych metod – doradzają eksperci. Ważna jest nie tylko jakość kupowanego mięsa, ale również to, jak przygotowujesz je w domu. Staraj się gotować i smażyć mięso z kurczaka krótko. Nie straci wtedy wartościowego białko, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

Unikaj mięsa, na którym zauważysz białe paski

Czasami zdarza się, że na piersi z kurczaka pojawiają się białe linie, umiejscowione wzdłuż mięsa. Może to oznaczać, że mięso zawiera większą ilość tłuszczu, a także świadczy o tym, że ptaki były karmione sztucznie, aby przyrost wagi był jak najszybszy. Takie mięso nie jest jednak szkodliwe dla człowieka – zapewniają eksperci.

Czytaj też:
Ukraińska sałatka winegret. Genialne połączenie buraków i kiszonej kapusty
Czytaj też:
Jak wykorzystać resztki ze świąt? Przygotuj z nich dania sylwestrowe

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis, Medonet