Jak wykorzystać resztki ze świąt? Przygotuj z nich dania sylwestrowe

Jak wykorzystać resztki ze świąt? Przygotuj z nich dania sylwestrowe

Dodano: 
Jedzenie ze świąt
Jedzenie ze świąt Źródło:Pexels / Cedric Fauntleroy
Zostało ci w lodówce dużo jedzenia ze świąt? Dowiedz się, jak kreatywnie wykorzystać mięso, wędliny, warzywa, czy sery.

Resztki żywności świątecznej to często spory problem, szczególnie jeśli przygotowujemy duże ilości jedzenia na różne rodzaje spotkań i uroczystości. Zamiast wyrzucać je, warto pomyśleć o sposobach na ich wykorzystanie. Oto kilka pomysłów.

Jak wykorzystać resztki ze świąt? W ten sposób się nie zmarnują

  1. Kanapki: Resztki mięsa, warzyw czy sałatek można wykorzystać do przygotowania zdrowych i smacznych kanapek. Można dodawać je do ulubionych rodzajów pieczywa, np. ciemnego, pełnoziarnistego czy chleba na zakwasie, a także dodawać różne dodatki, takie jak ogórki kiszone, paprykę, cebulę czy sałatę.
  2. Zupy: Mięso i warzywa z resztek świątecznych można wykorzystać do przygotowania pysznych zup, które są zdrowym i sycącym posiłkiem na zimne dni. Można przygotować zupę z kurczaka, z indyka czy z warzyw, dodając do niej np. kaszę czy różne rodzaje warzyw.
  3. Sałatki: Resztki warzyw i mięsa świątecznego można wykorzystać do przygotowania pysznych i zdrowych sałatek. Możesz użyć resztek mięsa z kurczaka lub indyka, a także warzyw takich jak marchew, seler czy pietruszka. Danie urozmaicą dodatki takie jak orzechy, sezam lub świeże zioła.
  4. Zmrożenie: Jeśli nie mamy pomysłu na to, co zrobić z resztkami żywności, można je zamrozić i wykorzystać później. W ten sposób będziemy mieć gotowe posiłki na szybko, a przy tym nie będziemy marnować jedzenia.
  5. Koreczki z resztek mięsa i sera. Możesz użyć resztek mięsa z kurczaka lub indyka oraz różnych rodzajów sera do przygotowania koreczków. Najlepiej podawać je z dipem lub salsą.
  6. Przygotuj pastę z resztek mięsa i warzyw. Możesz użyć resztek mięsa i warzyw, takich jak marchew, seler czy pietruszka, do przygotowania pasty, którą możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do kanapek.
  7. Jeśli masz dużo resztek i nie chcesz ich zamrażać, możesz je przekazać innym. W wielu miastach działają organizacje, które zbierają nadwyżki żywności i przekazują je osobom potrzebującym.

Pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu resztek jedzenia. Aby uniknąć marnowania jedzenia, ważne jest, aby prawidłowo przechowywać resztki żywności. Zawsze dokładnie zamykaj pojemniki i przechowuj je w lodówce lub zamrażalce. Pamiętaj też o regularnym sprawdzaniu daty ważności produktów i przestrzeganiu zasad higieny.

Czytaj też:
Co zrobić z resztkami po świętach? Zjeść je w innej postaci
Czytaj też:
Papier do pieczenia – użyj tylko raz! Może być szkodliwy

Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl