Lubię przygotowywać potrawy z kurczaka. To smaczne, a zarazem niedrogie mięso. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów i nie wymaga wiele pracy. Danie, które dziś chciałabym wam zaproponować jest tego najlepszym dowodem. Zrobicie je bez większego wysiłku. Niemal całą robotę wykona bowiem za was piekarnik.
Jak zrobić pieczone pałki z kurczaka z warzywami?
Danie nie jest zbyt skomplikowane. Przyrządzicie je w kilku prostych krokach. Wystarczy przyprawić pałki, umyć, obrać i pokroić warzywa, a następnie wszystko razem zapiec w piekarniku. Poradzicie sobie z tym zadaniem nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Pamiętajcie, że możecie śmiało modyfikować wskazany przepis zgodnie ze swoimi potrzebami oraz upodobaniami, zmieniać proporcje, a także rodzaj użytych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić poniższą recepturę o inne warzywa, na przykład cebulę, cukinię, czerwoną i żółtą paprykę, kalafiora czy pomidory. Mięso z kurczaka świetnie komponuje się również z grzybami.
Przepis: Pieczone pałki z kurczaka z warzywami
To szybkie danie obiadowe, które nie wymaga wiele pracy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 pałki z kurczaka
- 1 kilogram ziemniaków
- 8 marchewek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4 łyżki oleju
- kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPałki kurczaka posypcie solą, papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Obierzcie warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrójcie na ćwiartki, a marchewkę w grube plasterki.
- Łączenie składnikówWarzywa przełóżcie do naczynia żaroodpornego i doprawcie szczyptą soli. Polejcie olejem i wymieszajcie całość. Na wierzchu ułóżcie pałki z kurczaka.
- PieczenieWsadźcie naczynia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 50-60 minut.
- Podawanie danieGotowe danie posypcie gałązkami rozmarynu.
Z czym podać pieczone pałki z kurczaka z warzywami?
Pałki z kurczaka z warzywami można podać z wieloma różnymi dodatkami. Doskonale komponują się między innymi z młodymi ziemniakami, ryżem ugotowanym na sypko, kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną lub kaszą kuskus. Dobór składników zależy wyłącznie od indywidualnych potrzeb oraz preferencji smakowych.
Inne pomysły na szybkie dania obiadowe
Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad bez wysiłku, możecie sięgnąć też po przepis na letnią zapiekankę warzywną albo różne dania z makaronem w roli głównej, na przykład penne ze szpinakiem. Innym ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika na bułgarską nutę z jednym dość nieoczywistym dodatkiem. Ta zupa nie tylko nasyci, ale również orzeźwi i ugasi pragnienie. Świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy wysokie temperatury powietrza dają się mocno we znaki.
Czytaj też:
Z tych tanich warzyw robię szybką zapiekankę na obiad. To mój HIT na upalne dniCzytaj też:
Do makaronu dodaję tylko 2 składniki. Ten prosty i szybki przepis mam od włoskiego szefa kuchni