Z borówek i taniego sera z wiaderka robię pyszny deser. Ten przepis zasługuje na medal

Z borówek i taniego sera z wiaderka robię pyszny deser. Ten przepis zasługuje na medal

Dodano: 
Deser z borówkami i serem na kruchym spodzie
Deser z borówkami i serem na kruchym spodzie Źródło: Shutterstock / Maslova Valentina
Mój deser z borówkami łączy w sobie delikatność sernika, chrupkość kruchego ciasta i słodycz borówki amerykańskiej. Robi się go sprawnie, a znika jeszcze szybciej. Letni ideał.

Deser z borówkami poznałam już jakiś czas temu. Moja siostra chciała wtedy zacząć zdrowiej się odżywiać i poprosiła o wsparcie dietetyka. Dowiedziała się od niego, że nie musi rezygnować ze wszystkich słodyczy i dostała przepis na zdrowe ciasto z letnimi owocami. Tak jej posmakowało, że robiła je niemal non stop i każdemu chyba zdradziła przepis.

Propozycja, która na stałe już zagościła w moim letnim menu, łączy w sobie przyjemną kremowość sera, chrupkość dobrego ciasta kruchego i słodycz zdrowych sezonowych owoców. Wykonanie deseru z borówkami jest banalne, a składniki kosztują niewiele. To prawdziwy letni hit i naprawdę warto go spróbować.

Jak zrobić deser z borówkami z sera z wiaderka?

Borówki należą do moich ulubionych letnich składników. Często wrzucam je do owsianki lub zajadam z jogurtem i orzechami. Niepozorne owoce wykazują właściwości przeciwzapalne, wspierają zdrowie oczu i układu nerwowego. Zawierają też antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.

Łącząc borówki z bogatym w wapń i białko serem z wiaderka oraz maślanym kruchym spodem uzyskuję znakomity deser. Do jego posłodzenia wykorzystuję erytrytol, więc kalorii smakołyk nie zawiera aż tak dużo. Zjadam jeden kawałek i już jestem syta, a ochota na podjadanie mija. Od czasu do czasu pozwalam sobie na taką chwilkę zapomnienia.

Przepis: Deser z borówkami i serem na kruchym spodzie

Prosty z i smaczny deser z serem z wiaderka i letnimi owocami na chrupiącym spodzie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
372 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g masła
  • 300 g pszennej
  • 100 g erytrytolu

Na masę serową z owocami:

  • 800 g sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 140 g erytrytolu
  • 500 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Wykonanie spoduZimne masło posiekaj, połącz z przesianą mąką i erytrytolem. Szybko wyrób masę i wyklej nią spód formy. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia.
  2. Szykowanie masy serowejDo sera z wiaderka dodaj jajko, proszek budyniowy i erytrytol. Dokładnie zmiksuj. Przenieś na spód. Wyrównaj powierzchnię.
  3. Pieczenie deseru z borówkamiDeser posyp umytymi owocami. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piecz przez 45-50 minut.

Jak podać zdrowe ciasto?

Po upieczeniu deser z borówkami koniecznie ostudź. Przed serwowaniem najlepiej jeszcze dobrze go schłodź. Podawaj pokrojony w nieduże prostokąty. Ich wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną stopionej w kąpieli wodnej czekolady. Takie dodatki podnoszą jednak wartość kaloryczną smakołyku i staram się ich unikać. Jeśli już chcę coś urozmaicić, stawiam na wiórki gorzkiej czekolady lub listki mięty, którymi posypuję zdrowe ciasto. Te drugie nadają deserowi z borówkami przyjemnej odświeżającej nuty.

Czytaj też:
Ten sernik bez pieczenia robię w 10 minut. To przysmak idealny na lato
Czytaj też:
To lepsza wersja sernika baskijskiego. Przepis poleca znany bloger kulinarny