Ekspresowe placuszki robię metodą 6:3:2. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Ekspresowe placuszki robię metodą 6:3:2. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Dodano: 
Placuszki
Placuszki Źródło: Pixabay / RitaE
Receptura na te pyszne placuszki krąży w mojej rodzinie od lat. Przekazujemy ją sobie ustnie. Przepis jest tak prosty, że nie wymaga zapisywania w notatniku. Wystarczy zapamiętać parę składników i kilka cyfr – 6, 3 i 2.

Te placuszki to nie tylko świetna propozycja na deser, ale również na śniadanie. Robi się je bardzo szybko z kilku prostych, tanich i łatwo dostępnych produktów. Warto od razu przygotować nieco większą porcję smakołyków. Gwarantuję, że nic się nie zmarnuje, nawet jeśli rodzina nie zje wszystkiego od razu. Przysmaki, które zostaną na talerzach można zabrać ze sobą do pracy albo spakować dzieciom na drugie śniadanie. Placuszki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek czy sklepowych drożdżówek.

Jak zrobić placuszki metodą 6:3:2?

Nazwa metody nawiązuje do ilości poszczególnych składników wykorzystanych w przepisie. Chodzi o mąkę, mleko i jajka. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie produkty, a powstałą masę usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Przepis: Ekspresowe placuszki

To świetna propozycja na śniadanie, lunch lub deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masyRozbij jajka. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem. Do powstałej masy dodaj pianę z białek. Lekko wymieszaj całość do połączenia składników.
  2. Smażenie placuszkówNakładaj masę łyżką na rozgrzaną patelnię. Smaż placuszki na rumiany kolor z obu stron.

Z czym podawać ekspresowe placuszki?

Placuszki świetnie smakują zarówno w wersji deserowej, jak i w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz rozpocząć dzień od czegoś słodkiego, posyp gotowe placuszki cynamonem lub cukrem pudrem. Możesz też polać je roztopioną gorzką czekoladą albo syropem klonowym. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by podać je w towarzystwie owoców – mrożonych bądź świeżych. Dobrze sprawdzą się na przykład banany, maliny, borówki, mandarynki, pomarańcze czy truskawki. Nie musisz decydować się wyłącznie na jedną opcję. Warto połączyć ze sobą kilka różnych propozycji. Dzięki temu danie na talerzu będzie kolorowe i bardziej apetyczne. Do dekoracji warto użyć też mięty.

Jeżeli preferujesz wytrawne śniadania, podaj placuszki z kleksem kwaśnej śmietany. Możesz też śmiało sięgnąć po koperek, bazylię lub inną „zieleninę”. Smakołyki będą też wspaniale komponować się z warzywami, a nawet pastą rybną. Jak widzisz opcji podania jest wiele. Nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Dzięki temu łatwiej uda ci się znaleźć zestawienie idealne, w stu procentach dopasowane do twoich upodobań.

Czytaj też:
To ciasto Polacy kochali w PRL-u. Udaje się zawsze i każdemu, a do tego fantastycznie wygląda
Czytaj też:
Ekspresowe krokiety robię bez smażenia naleśników. Ten genialny patent mam od swojej szwagierki

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl